Duzun mədə xərçəngi yaratdığı sübut edildi
Icma.az xəbər verir, Medicina saytına əsaslanaraq.
Hətta düzgün və sağlam qidalansanız belə, mədə xərçəngi ola bilərsiz.
“Medicina” məlumatına görə, İtaliya və Braziliya alimləri müəyyən ediblər ki, həddindən artıq duz istehlakı hətta düzgün qidalananlarda da mədə xərçənginə tutulma riskini artırır.
Tədqiqatda Braziliyanın San-Paulu, Qoyaniya, Fortaleza və Belem bölgələrindəN mədə xərçəngi riski yüksək olan 1751 insan iştirak edib.
Tədqiqatçılar 130 sualdan ibarət sorğu istifadə edərək iştirakçıların sağlamlığı və pəhrizləri haqqında məlumat toplayıblar.
Tədqiqatda qeyri-sağlam pəhriz işlənmiş ət, şəkərli sərinləşdirici içkilər və fast food kimi qidaların yüksək istehlakı kimi təsvir edilmişdir. Əksinə, sağlam qidalanma çoxlu bitki qidalarından ibarət idi.
Alimlər aşkar ediblər ki, ultra emal olunmuş qidaların (soda, çips, fabrik şirniyyatları) istehlakı xərçəngin ən çox yayılmış növü olan mədə adenokarsinomasının inkişaf riskinin artması ilə əlaqələndirilir.
Ancaq duzun mədə xərçənginin əsas tətikçisi olduğu ortaya çıxıb. Alimlər izah ediblər ki, həddindən artıq natrium istehlakı mədənin selikli qişasına zərərli təsir göstərir, iltihaba qastritə səbəb ola bilən Helicobacter pylori bakteriyası ilə arzuolunmaz qarşılıqlı əlaqəyə keçir. Nəticədə xora xronikləşir və gələcəkdə duz istehlakı da davam etdikcə, mədə xərçəngi olma riski artır.
Aygün Musayeva
