Ən sağlam çörəyin adı açıqlanıb...
Sia Az saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
...Cücərmiş un sağlam çörək üçün ən perspektivli maddələrdən biridir. ESPOL qida texnologiyası laboratoriyasının tədqiqatçıları belə nəticəyə gəliblər.
Təhlillər göstərdi ki, cücərmiş un həqiqətən çörəyin qida dəyərini artırır, lakin onun dadını və teksturasını azalda bilər.
SİA-nın məlumatına görə, nəticələr Food Reviews International jurnalında dərc olunub.
Cücərmə taxılın cücərməsinə səbəb olan qədim texnikadır. Bu zaman fermentlər aktivləşir, antioksidantların, davamlı nişastanın və bioaktiv birləşmələrin səviyyəsi artır.
Bu undan hazırlanan çörək piylənmə, qəbizlik və metabolik pozğunluqların qarşısını almağa kömək edə bilər. Bununla belə, daha az havadar, sıx olur və həcmini itirə bilər. Paxlalılar və özü olmayan taxıllarla işləmək xüsusilə çətindir - onlar özü ilə yaxşı qarşılıqlı əlaqədə olmur və xəmirin strukturunu "sındırırlar".
Buna görə elm adamları ümumi həcmin 5-20 faizindən çoxunu cücərmiş unla əvəz etməyi məsləhət görürlər. Tədqiqatçılar vurğulayırlar ki, çox şey spesifik taxıldan, cücərmə müddətindən və şəraitdən (rütubət, temperatur) asılıdır. Dadı və teksturasını qorumaq üçün xəmir yaxşılaşdırıcılardan istifadə etmək və cücərmə parametrlərini dəqiq tənzimləmək tövsiyə olunur.
İndi texnoloqların vəzifəsi həm sağlam, həm də dadlı çörəyi necə hazırlamağı öyrənməkdir.
Bu, elm, sağlamlıq və gündəlik vərdiş arasındakı tarazlıqdır. Əvvəllər elm adamları manqonun piylənmə və diabetin qarşısını almağa kömək edə biləcəyini aşkar ediblər. Təcrübə göstərib ki, təzə manqonun gündəlik istehlakı artıq çəkidən əziyyət çəkən insanlarda insulin səviyyəsini aşağı salır və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır – özü də kökəlmədən...
Nazlı Almuradova

