ÇÖRƏYİN faydaları nələrdir?
Icma.az, News24-ə istinadən bildirir ÇÖRƏYİN faydaları nələrdir?.
ÇÖRƏYİN faydaları nələrdir?Bəzi qidalanma mütəxəssisləri çörəyin ən böyük faydasının içində yox, məhz qabığında olduğunu bildirirlər. İddialara görə, bişirmə prosesi zamanı çörəyin qabığında kolon xərçənginin qarşısını almağa kömək edən yüksək səviyyədə antioksidantlar yaranır.
News24.az Baku.ws-ə istinadla xəbər verir ki, bu məsələyə aydınlıq gətirmək üçün Veçernyaya Moskva nəşri endokrinoloq və dietoloq Aleksey Kalinçev ilə danışıb.
Aleksey Kalinçev çörəyin qidalanmada mühüm rol oynadığını vurğulayaraq, onun "süfrənin əsas məhsulu" hesab edildiyini bildirib. Ancaq bu fikrin əsasən çovdar unundan bişmiş çörəyə aid olduğunu qeyd edib. Mütəxəssisə görə, çovdar çörəyi tərkibcə qarabaşaq yarması sıyığı ilə bənzərlik təşkil edir və uzun müddət toxluq hissi yaradır.
"Çörək istənilən fiziki fəaliyyət üçün enerji mənbəyidir. Lakin onun əsas məqsədinin qabığındakı antioksidantlar olduğunu söyləmək doğru olmaz. Çörək, ilk növbədə, qida məhsuludur və düzgün balanslaşdırılmış qidalanmanın bir hissəsi kimi istehlak edilməlidir", – deyə ekspert bildirib.
Sovet dövründə insanlar gün ərzində az yemək yesələr də, daha çox fiziki hərəkət etdiklərindən kifayət qədər enerjili olurdular. O dövrdə nahar zamanı ağ çörək, süd və ya kefirdən ibarət sadə qidalar geniş yayılmışdı. Kalinçevə görə, çörək orqanizmə enerji verir, lakin az hərəkət edən və çəki artımı problemi yaşayan insanlar onun istehlakını məhdudlaşdırmalıdırlar.
Qara çörək niyə daha faydalıdır?
Mütəxəssis çörək yeyərkən ağ undan hazırlanmış məhsullardan imtina etməyi, əvəzinə qara və çovdar çörəyinə üstünlük verməyi tövsiyə edib.
Bununla belə, o vurğulayıb ki, səhər yeməyini yalnız çörək və çayla əvəz etmək düzgün deyil. Sağlam qidalanma üçün karbohidratlarla yanaşı, zülallar və yağlar da balanslaşdırılmış şəkildə qəbul edilməlidir.
Çörək "şeytanlaşdırılmamalıdır"
Dietoloq çörəyin sağlam insanlar üçün zərərli hesab edilməsinin doğru olmadığını bildirib. Onun fikrincə, antioksidantlarla zəngin olan digər məhsullar da var və onları qida rasionuna əlavə etmək mümkündür.
"Çörək düzgün istehlak edildiyi halda faydalıdır. Onu şeytanlaşdırmağa ehtiyac yoxdur. Eyni zamanda, sağlam qidalanmanı qorumaq üçün balanslı qidalanmaya riayət etmək və hərəkətli həyat tərzi keçirmək vacibdir", – deyə ekspert əlavə edib.
