Icma.az
close
up
RU
Hansı balığa üstünlük verək?

Hansı balığa üstünlük verək?

Icma.az, Sia Az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.

Balıq ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsirə malikdir. Həmçinin, sümüklərin əriməsinin qarşısını alır və zehni açaraq unutqanlığa təsir edir. Balığın faydaları, əslində, sonsuzdur. Sağlamlığımızda bu qədər əhəmiyyətli rol oynadığı üçün mütəxəssislər həftənin ən az 2 günü balıqların süfrəmizdə olması lazım olduğuna diqqət çəkirlər. Ancaq balıqların bu xüsusiyyətlərindən ən təsirli şəkildə faydalana bilmək üçün bişirmə üsuluna, istehlak edilməli olanlardan nələrdən qaçınılmasına qədər bir çox məqama diqqət yetirmək lazımdır.

SİA mövzu ilə bağlı araşdırma aparıb.

Balıq omeqa 3 yağ turşuları ilə zəngin bir qidadır. Omeqa 3 yağ turşuları da ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir. O qədər ki, 85 min postmenopozal qadın üzərində edilən bir araşdırmada həftədə 5 və ya daha çox dəfə balıq yeyən insanların infarkt riski ümumiyyətlə balıq istehlak etməyənlərə nisbətən 30 faiz azdır. Balıq tərkibindəki omeqa 3 sayəsində zehni açır, üstünlük itkisinin və unutqanlığın qarşısını alır. Omeqa 3 beyin və sinir sisteminə də müsbət təsir göstərir. Fosfor və A vitamini ilə zəngin olması gözün degenerasiyasının qarşısını alır. Balıq tərkibindəki kalsiumla sümük itkisinin qarşısını alır. Yaxşı bir zülal qaynağı olan balıq sizə toxluq hissi verir.

Balığın yanında nələr yeyilməli və yeyilməməlidir?

Balıq ilə rukkola yeməyin

Xalq arasında "sümük itkisi" kimi tanınan osteoporoz müalicə edilmədikdə onurğa, bud və biləklərdə ciddi qırıqlara və şiddətli ağrılara səbəb ola bilər. Buna görə də sümük itkisinə səbəb olan amillərdən qaçınmaq çox vacibdir. Bunun bir yolu balıqla rukkola yeməməkdir!

Üzərinə limon sıxın

Limonun tərkibindəki antioksidantlar və C vitamini orqanizmin balıqda omeqa 3 istifadəsini artırır. Balığın üzərinə bir neçə damcı limon sıxmaq balıq zəhərlidirsə, onun orqanizmə toksik təsirini azaldır.

Balıq və qatığı birlikdə yeyə bilərsiniz

Balıq köhnədirsə, zülal strukturunda histaminin miqdarı artır. Həddindən artıq histamin də orqanizmə zəhərli təsir göstərir. Qatıq zülalında da olan histamin bayat balıq istehlak edildikdə histamin miqdarını artırır. Bu səbəbdən “qatığı balıqla yemək olmaz” deyilir. Özkahya, qatıq və südlü qidaların balıqla birlikdə əvvəl və ya sonra istehlak edilməsinin heç bir zərəri olmadığını, təzə olduqları təqdirdə toksik təsir yaratmayacağını söyləyir.

Balığın təzə olduğunu necə anlayaq?

Balığın gözlərinə baxın: Gözlər canlı və çıxıntılı olmalıdır.

Pullarına toxunun: Pul canlı və parlaq olmalıdır. Sikkə toxunduqda düşməməlidir.

Cazibə qüvvəsinə qarşı tutun: Balığı əlinizlə qaldırdığınız zaman quyruğu sallanmadan dik dayanırsa, balıq təzədir.

Gilləri yoxlayın: Qırmızı qəlpələr balığın təzə olduğunu göstərir.

Qoxu: Balığın dəniz qoxusu təzə olmasının göstəricisidir.

Basma: Filetolu balığın üzərinə əlinizlə basdığınız zaman dəri geriyə doğru hərəkət edirsə, təzədir.

Necə bişirək?

Zülallar ölənə qədər bişirməyin

Zülallar istiliklə denatürasiya olunur. Yəni balıqdakı zülalın orqanizmə heç bir faydası yoxdur. Buna görə də, qril və ya çörək bişirmə kimi daha sağlam bişirmə üsullarından istifadə edərkən, balığı çox qızartmadan bir az suli saxlamaqla bişirmə prosesini bitirin.

Şəkərli, qaymaqlı və ya soya souslarından istifadə etməyin.

Balıq özlüyündə dadlı yeməkdir. Şəkərli, qaymaqlı və soya sousları yerinə limon və tərəvəz qarnirləri ilə soba torbasında bişirilən balıqlar daha sağlam və dadlı olacaq.

Buxar üsulunu seçin

Balıqları buxar üsulu ilə bişirin, çünki yüksək temperaturdan itirilən zülallar, vitaminlər və minerallar yemək suyuna keçmir və balıqda qalır. Kiçik balıqlara üstünlük verildikdə, daha çox yayılmış yemək üsulu olan qızartma istifadə edilir. Bu səbəbdən kiçik balıq yerinə böyük balıq seçə bilərsiniz.

Hansı balığa üstünlük verək?

Omega 3 ilə zəngin balıq

Balıq deyildikdə qidalanma baxımından ağlımıza iki şey gəlir: zülal və omeqa 3. Buna görə daha yüksək protein keyfiyyətinə və omeqa 3 miqdarına malik balıqları seçmək sağlamlığınız üçün daha faydalı olacaq. Skumbriya, tuna, sardina, qızılbalıq, kilkə və mavi balıq omeqa 3 ilə zəngin balıqlardır.

Kalsiumla zəngin balıq

Kalsium və D vitamini bir-birinin udulmasına müsbət təsir göstərir. Balıq təbii olaraq D vitamini ehtiva edir. Bu səbəbdən balıqdan aldığımız kalsium bizim üçün dəyərlidir. Sardina, qızılbalıq, skumbriya, kilkə, treska, pike, siyənək və levrek kalsiumla zəngin balıqlardandır.

Tərkibində yüksək dəmir olan balıq
Dəmir çatışmazlığı çəkiyə nəzarət üçün böyük maneə yaradır.

Ayşən Vəli

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:142
embedMənbə:https://sia.az
archiveBu xəbər 10 Dekabr 2024 15:47 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Dünya siyasətində sabitlik pozulub

01 Sentyabr 2025 08:07see337

İsveçrə ABŞ də qızıl zavodu açmaqdan imtina edib

31 Avqust 2025 15:25see143

Rusiyada saxlanılan miqrant futbolçuları deportasiya gözləyir

01 Sentyabr 2025 01:13see137

İsrail Rusiyaya səfir təyin etdi

01 Sentyabr 2025 00:02see135

Türk qəhvəsi sevənlər OXUSUN Sən demə...

01 Sentyabr 2025 01:45see129

La Liqa: Barselona dan xal itkisi

01 Sentyabr 2025 01:40see128

Bakıda zəncirvari qəza: İki KamAZ və dörd minik avtomobili toqquşub

01 Sentyabr 2025 01:01see128

Avropa Komissiyası: Gürcüstanın cavabı alınıb, qiymətləndiriləcək

01 Sentyabr 2025 19:54see127

Yer niyə fırlanır və ya fırlanmasa, nələr baş verər?

31 Avqust 2025 19:39see126

İsrail ordusu HƏMAS ın xaricdəki liderlərini hədəf alacaq

31 Avqust 2025 22:01see125

Teleqramda möhtəşəm yenilik...

01 Sentyabr 2025 01:17see125

Şirvanda toyda kütləvi dava 2 nəfər həbs edildi

02 Sentyabr 2025 02:01see121

Suriya son 14 ildə ilk dəfə neft ixrac etdi

02 Sentyabr 2025 01:54see120

“Nüvə məsələsi üçün diplomatik pəncərə açıqdır”

02 Sentyabr 2025 02:31see120

Moskvada müəllim şantaja görə həbs olundu

02 Sentyabr 2025 04:00see118

Ağdamda baş vermiş yol qəzasının təfərrüatları məlum olub FOTO YENİLƏNİB

31 Avqust 2025 19:50see118

Flamingo nun təqdimatı ilk dəfə onlayn nümayiş olunub...

01 Sentyabr 2025 00:05see116

Araz Bağırovun ardınca Difai ni 2 futbolçu da tərk etdi

01 Sentyabr 2025 22:59see114

Azər Həşimov: Məğlub olsaq da...

31 Avqust 2025 20:24see114

Biz çox böyük iş görmüşük İmişli nin baş məşqçisi

31 Avqust 2025 22:12see114
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri