“Həyat tərzində ciddi dəyişikliklər vacibdir” MÜTƏXƏSSİS DANIŞDI
Icma.az, Sia Az portalına istinadən məlumat verir.
“Müasir dövrdə istehsal olunan bir çox qida məhsulları xüsusilə sürətli hazırlanmağa uyğunlaşdırılmış, konservləşdirilmiş və yüksək şəkər tərkibli məhsullar insan sağlamlığı üçün ciddi risk yaradır. Ağ çörək, düyü, kartof püresi, makaronlar, qazlı və rəngli içkilər, şirniyyatlar, müxtəlif desertlər, eyni zamanda uzunömürlü paketlənmiş məhsulların tərkibindəki kimyəvi qatqılar, boya maddələri və qida boyaları, həmçinin fast food məhsulları və hazır meyvə şirələri davamlı şəkildə istifadə olunduqda insulin dirənci (insulin rezistenliyi) və şəkərli diabetin yaranmasına səbəb ola bilər”. Bu sözləri SİA-ya açıqlamasında Qida təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, Sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova deyib.
O bildirib ki, insulin hormonu qlükozanı (qan şəkərini) hüceyrələrə daşıyaraq onu enerji ilə təmin edir: “Lakin insulin dirənci olan insanlarda bu proses pozulur, şəkər hüceyrələrə daşınmır və qanda səviyyəsi yüksəlir. Bu isə zamanla piylənməyə, II tip şəkərli diabetə, ürək-damar xəstəliklərinə və hormonal pozğunluqlara səbəb olur.
Bu halların qarşısını almaq üçün həyat tərzində ciddi dəyişikliklər vacibdir. Belə ki, gec saatlara qədər oyaq qalmamaq, ən geci 23:00-da yatmaq, qida qəbulunu gündəlik enerji sərfiyyatına uyğunlaşdırmaq, sadalanan zərərli qidaları rasiondan çıxarmaq vacibdir. Eyni zamanda daha çox zülalla zəngin – yağsız ət, toyuq, balıq, yumurta və paxlalılar (lobya, mərcimək, noxud) istifadə etmək, faydalı yağlara üstünlük vermək (zeytun yağı, qoz, fındıq, badam), aşağı qlisimik indeksli düyü, çörək və yulaf seçmək, şəkəri az olan meyvə və tərəvəzlərdən istifadə etmək, lifli qidalarla (meyvə, tərəvəz) qidalanmaq qan şəkərinin tədricən yüksəlməsinə kömək edir.
Gün ərzində, xüsusilə yuxudan əvvəl, ən azı 30–35 dəqiqə fiziki aktivlik (yüngül yürüş, üzgüçülük, velosiped sürmək və s.) tövsiyə olunur. Əgər bir şəxs tez-tez acırsa, şirniyyata meyillidirsə, qarın nahiyəsində piylənmə hiss edirsə və arıqlamaq çətindirsə, bu zaman insulin və qlükoza səviyyəsinin laborator şəraitdə yoxlanılması vacibdir”.


