Heyvan, yoxsa bitki mənşəli südlərdən istifadə edək?
Missiya.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Son illərdə ənənəvi inək südü əvəzinə hazır şəkildə bazara çıxarılan bitki mənşəli südlərə üstünlük verilir.
Həkimlər bildirir ki, gündəlik kalsium və B2 orqanizmimizin əsas ehtiyacıdır. Araşdırmalara görə bitki südlərində inək südündən çox daha az protein, kalsium və B2 vitamini var. B12 vitamini heç bir bitki mənbəsində tapılmır. Buna görə də, əksəriyyəti orqanizmimizi vitaminlərlə zənginləşdirsə də, kifayət qədər proteinlə təmin etmir. Bir şəxsə tibbi məhdudiyyət qoyulmursa, yarı yağlı/az yağlı inək südünü istehlak etməsi tövsiyə olunur.
Əksər mütəxəssislər isə deyir ki, inəklərin süd verməyə yetəcək qədər böyüməsi üçün istehlak edilən su və yem, istifadə olunan torpaq və bu prosesdə inəklərin buraxdığı ümumi metan qazından yaranan karbon emissiyaları bir araya gəldiyində, dünyanın gələcəyi üçün heç də dayanıqlı bir şey deyil.

Araşdırmalara görə ətraf mühitə qarşı həssaslıq, davamlı yanaşma üçün bitki mənşəli içkilər dəstəklənməlidir. Ekologiya dostu sayılan sözügedən alternativlər təbii ehtiyatların qorunmasına töhfə verir və daha davamlı həyat tərzini təşviq edir. Lakin bitki südlərinin keyfiyyətli və təbii olmasına da diqqət yetirilməlidir.
Badam südü kimi bitki südləri sağlamlıq və ətraf mühit cəhətdən avantajlıdır. Digər tərəfdən, müxtəlif məhsul profilləri və dada sahib çeşidlər olduğundan, məsələn, qəhvə, yeməklərə və s. qatılır.
Bitki mənşəli südlər ətraf mühitin və heyvanların dostları adlanıdırılır. Veganlar üçün də əlverişlidir. Lakin bitki südlərinin evdə hazırlanması çox da məsləhətli deyil.
Ümumi çağırış isə belədir ki, istər heyvan, istər bitki mənşəli südləri alarkən harada, hansı şəraitdə, tərkibi, vaxtı və keyfiyyəti həmişə diqqətdə qalmalıdır.

Zərintac Mayisqızı
Missiya.Az


