Sağlam olmaq istəyənlərə MÜHÜM TÖHFƏ: Daha çox heyvan, yoxsa bitki mənşəli yağları istifadə etməliyik? KONKRET
Konkret.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Məişətdə istifadə etdiyimiz yağların mənşəyi fərqlidir. Heyvan və bitki mənşəli yağlar insan orqanizminə fərqli tərzdə təsir edir. Doymuş və doymamış yağlardakı zülallar, vitaminlər də fərqlidir. Bəs insanlar hansı yağa üstünlük verməlidirlər?
Mövzu ilə bağlı KONKRET.az-ın suallarını cavablandıran Qida təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova bildirib ki, gün ərzində enerjili olmaq, orqanizmin sağlam inkişafını təmin etmək üçün mütləq şəkildə yağ qəbul edilməsi vacibdir:

“Hər bir insanın yaşına, cinsinə, gündəlik fiziki aktivliyinə görə qəbul edəcəyi yağ miqdarı fərqlidir. Yağ insan orqanizmində parçalnmasına görə daha çox enerji tələb edir. Ona görə də mütləq şəkildə keyfiyyətli, mənşəyi bəlli olan yağlardan istifadə etmək lazımdır. Adətən yağları heyvan və bitki mənşəli qidalardan alırıq. Heyvan mənşəli yağlar süddə daha çox olur. Ətlərdə də yağ var ki, bu da heyvan mənşəli yağlardır və əsasən tərkibi doymuş yağ turşularından ibarətdir. Bu orqanizmin enerji ehtiyacının ödəyicisidir. Düzgün şəkildə hormon balansının təmin olunmasında əsas rol oynayır. Tərkibində A,D,E vitaminləri və bir çox digər vitaminlər var ki, heyvanların növünə görə dəyişir. Eyni zamanda heyvan yağları orqanizmində çoxlu kalori yaradır. Heyvan yağlarının qəbulunda diqqətli olmaq lazımdır. Bu yağlar əsasən immun sisteminin güclənməsi, sümüklərin sağlamlığı üçün də əvəzsiz vasitədir. Amma nəzərə almaq lazımdır ki, ət və süd məhsullarındakı heyvan yağları yüksək miqdarda doymuş yağlar olduğuna görə daha çox orqanizmdə xolosterol səviyyəsini artırır. Bu da müəyyən xəstəliklərin sürətlənməsinə səbəb olan amildir. Həddindən artıq çox heyvan mənşəli qida qəbul etdikdə artıq çəki, piylənməyə gətirib çıxarır”.
“Bitki yağlarına gəlincə, İnsan orqanizmində bu yağların da öz rolu var. Bitki yağlarında əsasən doymamış yağ turşuları mövcuddur. Omeqa-3, Omeqa-6 yağ turşuları bitki yağlarında daha çoxdur. Daha çox ürək-damar sisteminin yaxşılaşdırılmasında, mərkəzi bəyin sisteminin güclü işləməsində bitki yağlarının rolu böyükdür. Adətən insanlar öz yaşadığı iqlimə, coğrafi mövqeyə görə olan bitkilərin yağlarından istifadə edir. Bizdə də əsasən istifadə etdiyimiz zeytun və günəbaxan yağlarıdır. Bununla yanaşı başqa ölkələrdə fərqli bitkilərdən istifadə olunur”.
Vəli Həsənoğlu,
KONKRET.az

