Hindistan necə fransız kartofu yetişdirir?
Icma.az xəbər verir, News24 saytına əsaslanaraq.
Hindistanın Qucarat əyalətində kəndli ailəsindən olan Jitesh Patel, kənd təsərrüfatında dönüş nöqtəsinə kartofla çatdı. Əvvəllər pambıq becərən Patel ailəsi 2001-2002-ci illərdəki quraqlıqlardan sonra suya az tələbatlı məhsullara keçmək qərarına gəldi. Onlar əvvəlcə adi süfrə kartoflarını yetişdirdilər, lakin gəlir çox az idi.
Bu barədə News24.az BCC-yə istinadən xəbər verir.
2007-ci ildən etibarən, qızardılmış kartof (french fries) istehsal edən şirkətlərin bölgəyə gəlməsi ilə onlar sənaye növlərinə keçdilər. Bu qərar uğurlu oldu və Gujarat bu sahədə Hindistanın mərkəzinə çevrildi. Bölgədə McCain Foods və HyFun Foods kimi nəhəng zavodlar fəaliyyət göstərir.
Hindistan artıq dünyanın ikinci ən böyük kartof istehsalçısıdır, lakin qızardılmış kartof ixracı rekord səviyyəyə çatıb. 2024-cü ilin fevralında Hindistan ilk dəfə ayda 20,000 ton dondurulmuş kartof ixrac edib. İllik artım isə 45%-dir.
Bu uğur Hindistan kartoflarının beynəlxalq bazarda ucuz və keyfiyyətli olması ilə izah olunur. HyFun Foods-un rəhbəri Haresh Karamchandani, artan şəhərləşmə və dəyişən həyat tərzinin dondurulmuş məhsullara tələbi artırdığını bildirir.
Jitesh Patel və digər fermerlər yeni toxum növləri və suvarma texnologiyaları ilə məhsuldarlığı artırmağa çalışırlar. Jain Irrigation Systems kimi şirkətlər toxuma kulturası üsulu ilə xəstəliksiz və keyfiyyətli toxumlar üzərində işləyirlər.
Hazırda məqsəd – daha dayanıqlı və çips istehsalına uyğun yeni kartof növləri yetişdirməkdir.
Xeyrənsə Piriyeva


