Hotellərdə açıq bufet tarixə qovuşur? Ekspert yeni xidmətin fərqini açıqladı
Icma.az bildirir, Olke.az portalına istinadən.
Türkiyə rəhbərliyi otel və restoranlarda illərdir geniş tətbiq olunan “açıq bufet” formatını ləğv etməyi müzakirə edir. Bu qərar ölkədə artan qida israfının qarşısını almaq məqsədi daşıyır. Yeni yanaşmaya görə, “all inclusive”(hər şey daxil) sistemi “à la carte” formatı ilə əvəz edilə bilər. Bu formatda müştərilər yalnız istehlak edə biləcəkləri qədər yemək sifariş edirlər ki, bu da həm israfın qarşısını alır, həm də xidmət keyfiyyətini artırır.
Bəs sözügedən dəyişikliklə müştərilər qidalanmanı hansı formada həyata keçirəcək? Bu qaydanın Azərbaycanda da tətbiqi gözlənilirmi?
Mövzu ilə bağlı Ölkə.az-a danışan turizm eksperti Ramin Zamanov Azərbaycanda mövzunun gündəmdə olub-olmaması ilə bağlı bir söz deməsə də, bildirdi ki, “à la carte” və “açıq bufet” təkcə israf baxımından fərqlənmir, həm də müştərilərə öz damaq dadına uyğun yemək sifariş etmək imkanı verir:
"Açıq bufet" müştərilərə seçim məhdudiyyəti verdiyi üçün “à la carte”də bu məhdudiyyət olmur və müştəri istədiyi dünya mətbəxi növünü seçərək öz ağız dadına uyğun sifariş edir. Burada vurğulanmalı məqamlardan biri də odur ki, “à la carte” servis göstərən hotellərdə xidmət səviyyəsi daha yüksək olur.
Yekunda bildirmək istərdim ki, “à la carte”nin israfçılıqla heç bir əlaqəsi yoxdur, çünki “à la carte” çox vaxt "açıq bufet" olan hotellərdən bir neçə dəfə bahalı və xidməti fərqli olan hotellərdə tətbiq olunur. "Açıq bufet" isə “à la carte”yə nisbətən aşağı klas və müştəri axını çox olan hotellərdə istifadə edilir. Müştərisi az olan hotellərdə "açıq bufet" heç bir halda sərf etmir".
Həmidə İbrahimova


