İspanaq, yoxsa, kələm?
Icma.az, Xalq qazeti portalına istinadən məlumat verir.
Avstraliya və Danimarka alimləri belə nəticəyə gəliblər ki, ispanaq və kələm insanı ürək xəstəliklərindən qoruyur. Araşdırmanın nəticələri “European Journal of Nutrition” (EJN) jurnalında dərc olunub.
Bidirilir ki, ispanaq, kələm və brokolinin müntəzəm istifadəsi ateroskleroz və digər ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Edith Cowan Universiteti, Qərbi Avstraliya Universiteti və Danimarka Xərçəng İnstitutunun alimləri çarmıx və yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə olan K1 vitamininin təsirini araşdırıblar. Onlar gündə bir yarım stəkan ispanaq, kələm və ya brokkoli yeməyin daha nazik karotid arteriya divarı ilə əlaqəli olduğunu tapıblar.
Karotid arteriyanın əsas funksiyası görmə aparatını, beyini və başın çox hissəsini qanla təmin etməkdir. Onun epitelinin qalınlaşması (düz hüceyrələrin daxili təbəqəsi) aterosklerozun erkən mərhələlərinin göstəricisidir. Bu patoloji ilə xolesterin və onun esterləri divarlarda toplanır, xarakterik lövhələr əmələ gətirir.
Ateroskleroz qan damarlarının divarlarına təsir edib onların elastikliyini azaldır və qan axınına maneə yaradır. Bu, infarkt və vuruş kimi təhlükəli vəziyyətlərə səbəb ola bilər.
Müəlliflər vurğulayırlar ki, pəhrizdə K1 vitamini nisbətinin kiçik bir artımı belə nəzərəçarpacaq müsbət effekt verir və fayda təkcə ürək-damar sisteminə deyil. Kələm və ispanağı gündəlik qida rasionuna daxil etmək asandır. Onların tərkibində olan K1 vitamini sümük sağlamlığı üçün də vacibdir.
Z.HÜSEYNLİ
XQ

