Kahının insan orqanizminə faydaları: Mütləq oxuyun! FOTO
Baku.ws saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Kahı bütün dünyada geniş şəkildə istehlak edilən və sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olan məşhur yaşıl yarpaqlı tərəvəz növüdür. Salatların vazkeçilməz hissəsi olan kahı tərkibindəki bol su ilə aşağı kalorili tərəvəzdir. Kahı növlərinə görə müxtəlif salat reseptlərində istifadə olunur.
BAKU.WS xarici araşdırmalara istinadən sözügedə tərəvəzin faydalarını təqdim edir.
Antioksidant xüsusiyyətlərə malik beta-karoten mənbəyi olan kahı bol miqdarda A vitamini ehtiva edir. O, həmçinin fol turşusu, K və C vitamininin mənbəyidir. Kahıdakı vitaminlər kalsium, dəmir, maqnezium, fosfor, kalium, natrium və sink kimi mineralları ehtiva edir.
Pəhriz dedikdə ilk ağıla gələn qidalardan biri şübhəsiz kahıdır. Tərkibindəki lif və aşağı kalorili kahı yaxşı pəhriz tərəvəzinə çevirir. O, həmçinin aşağı kalorili bir pəhrizdə istehlak edilməyəcək mikroelementlərin qəbulunu təmin edə bilər. Kahının tərkibində bol miqdarda lif var ki, bu da toxluq hissi yaradır və yemək yeməyə mane olur. Həm də çox az yağ ehtiva edir. Çəki nəzarəti üçün də yaxşı bir seçim ola bilər.
Kahı iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və bədəndəki iltihabı idarə etməyə kömək edir. Tərkibindəki A, K və E vitaminləri iltihabı azaltmağa kömək edir. Kahının tünd yaşıl yarpaqları daha çox antioksidan ehtiva edir və daha çox iltihab əleyhinə təsir göstərir. Ağrı kəsici xüsusiyyəti ilə də tanınan kahının artrit kimi ağrılı xəstəliklərdə faydalı olduğu düşünülür.

Pis xolesterolun (LDL) yüksək səviyyəsi ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına səbəb olur. Tərkibindəki C vitamini və beta karoten ilə kahı qan axını təmin edərək damarlarda lövhə əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Bu sayədə pis xolesterin səviyyəsi azalar və ürək xəstəliklərinin qarşısı alınar.
Tərəvəz kimi kahı mədə, ağız və yemək borusu kimi xərçənglərə qarşı qoruma təmin edə bilər. Kahının tərkibindəki ekstraktların leykemiya və döş xərçəngi hüceyrələrinin yayılmasının qarşısını alacağı iddia edilir. Sağlam pəhrizinizin bir parçası ola biləcək bu tərəvəz ilə xərçəng risklərinə qarşı tədbir ala bilərsiniz.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin 2-ci tip diabet riskini azaltdığı bilinir. Aşağı glisemik indeksi olan kahı bu tərəvəzlərdən biridir və şəkərli diabetə uyğun pəhrizə daxil edilə bilər.
Kahının tərkibindəki minerallar bədəndən toksinlərin çıxarılmasını dəstəkləyir. Bu, orqanizmdə turşu balansının qorunması deməkdir. Toksinlərdən təmizlənmiş bədən daha sağlam qala bilər. Bundan əlavə, antioksidantla zəngin kahı bədəni sağlam toxuma və hüceyrələrə zərər verə bilən sərbəst radikallardan qoruyur.

Kahının tərkibindəki vitaminlər də sümük sağlamlığı üçün vacibdir. A, K və C vitaminləri kollagenin formalaşmasında təsirli olur. Sümük kütləsini və gücünü artırmaq üçün bu vitaminləri kifayət qədər almaq vacibdir.
Kalium əzələlər üçün çox vacibdir. Kaliumla zəngin olan kahı əzələləri gücləndirə bilər.
Kahının faydaları tərkibindəki müxtəlif bioaktiv birləşmələrdən irəli gəlir. Kahının tərkibindəki bioaktiv birləşmələr müxtəlif aspektlərdə insan sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Fitokimyəvi maddələrin təbii mənbəyi olan kahı xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri, Altseymer və diabet kimi xəstəliklərin qarşısının alınmasında və sağalmasında təsirli bir tərəvəzdir. Bu təsirləri fenolik turşular, karotenoidlər, flavonoidlər, askorbin turşusu, tokoferollar, lakton və vitamin-mineral qrupları ilə təmin edir. Tədqiqatlar həmçinin bir çox növ kahı ekstraktlarının yuxunu dəstəklədiyini bildirir.


