Kartofu belə bişirsəniz, həm dadlı, həm də sağlam olacaq
Olke.az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
"Kartof püresindəki qaymaq və kərə yağını su ilə əvəz edin".
Ölkə.az "lenta.ru"ya istinadla xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Qabriela Miyeko danışıb.
O, qızardılmış kartofdan imtina etməyi tövsiyə edib:
“Üstünlük buxarda bişirməyə, qaynatmağa və ya sobada bişirməyə verilməlidir. Kartofu qabıqlı bişirmək tövsiyə olunur, çünki qabığında bağırsaqlar üçün vacib olan lif mövcuddur”.
O, həmçinin pürenin də yaxşı seçim olduğunu bildirib. Lakin mütəxəssis kərə yağı və qaymağı su, yağsız süd və ya zeytun yağı ilə əvəz etməyi tövsiyə edib ki, orqanizmə daha az kalori və zərərli yağ daxil olsun:
“Qızartma kartofun xüsusiyyətlərini tamamilə dəyişir — o, çox miqdarda yağı hopdurur və daha yüksək kalorili olur. Artıq kalori çəki artımına səbəb olur, piylənmə isə şəkərli diabetin yaranma riskini artıran amillərdən biridir”.
Bundan əlavə, diyetoloqun sözlərinə görə, yağın qızdırılması zamanı lipidlərin peroksid oksidləşməsi adlı reaksiya baş verir. Bu proses hüceyrələri zədələyən sərbəst radikalların sayını artırır və bədəndə iltihabi proseslərə səbəb olan maddələrin əmələ gəlməsinə gətirib çıxarır.
Həmidə İbrahimova


