Kərə, yoxsa bitki yağı yeyək? Araşdırma bu suala cavab tapdı
Icma.az xəbər verir, Cebheinfo saytına əsaslanaraq.
Araşdırmalar göstərir ki, gündəlik kərə yağını bitki yağları ilə əvəz etmək ölüm riskini azalda bilər.
Bu nəticələr son illərdə sosial mediada populyarlaşan və kərə yağı, heyvan yağları və sadə yağların üstünlük təşkil etdiyi qidalanma trendlərinə qarşı çıxır.
Kərə yağı, yoxsa bitki yağları?
"Cebheinfo.az" xəbər verir ki, məşhur qidalanma mütəxəssisləri arasında kərə yağının sağlamlıq üçün faydalı olduğu iddia edilsə də, Harvard Universitetinin professoru, epidemioloq Uolter Uillet bunun əksini düşünür.
“İnternetdə kərə yağının faydalı olması ilə bağlı miflər dolaşır, lakin bunu sübut edən heç bir elmi dəlil yoxdur”, - deyə Uillet vurğulayıb. "JAMA Internal Medicine" jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, daha çox kərə yağı istehlakı ölüm riskini 15% artırır. Bitki yağlarından (soya, kanola və zeytun yağı) istifadə isə ölüm riskini 16% azaldır. Gündə cəmi 10 qram kərə yağını bitki yağı ilə əvəz etmək ümumi və xərçəngdən ölüm riskini 17% azaldır. Harvard Universitetinin tədqiqatçıları 33 il ərzində 221 mindən çox insanın qidalanma vərdişlərini təhlil ediblər. Nəticələr göstərib ki, bitki yağlarının istifadəsi ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Hansı yağ daha faydalıdır?
Qidalanma mütəxəssisləri hesab edirlər ki, ən faydalı yağlar zeytun, kanola və soya yağlarıdır. Bu yağlar omega-3 ilə zəngindir və bədəndə iltihabı azaldaraq, immun sistemini gücləndirir. Digər bitki yağları, məsələn, qarğıdalı, günəbaxan və yerfındığı yağı isə omega-6 ilə zəngindir. Omega-6 da faydalıdır, lakin həddindən artıq istehlak edildikdə bədəndə uzunmüddətli iltihab riskini artıra bilər. Beləliklə, qidalanmada heyvan yağlarını azaltmaq və əsasən bitki yağlarına üstünlük vermək ürək və ümumi sağlamlıq üçün faydalıdır.
Səbinə Uğur
"Cebheinfo.az"

