Kərə, yoxsa bitki yağı?
Icma.az, Azpost saytına istinadən bildirir.
Kərə yağı və bitki yağı arasında seçim qidalanmada ən çox müzakirə olunan mövzulardan biridir. Hər iki məhsulun öz üstünlükləri və mənfi cəhətləri var və onların sağlamlıq faydaları tərkibi, hazırlanma üsulları və fərdi orqanizm ehtiyacları kimi müxtəlif amillərdən asılıdır.
AzPost sağlamlığı qorumaq üçün bu iki yağdan hansını istehlak etməyin daha yaxşı olduğunu izah edir.
Kərə yağının Faydaları
Kərə yağı inək südündən hazırlanır və yüksək miqdarda doymuş yağ ehtiva edir. Kərə yağının lehinə əsas arqumentlərdən biri onun təbiiliyidir. O, görmə, immunitet sistemi, sağlam dəri və sümüklərin qorunması üçün vacib olan A, D, E və K vitaminlərinin mənbəyidir. Bundan əlavə, tərkibində bədəndəki iltihabı azaltmağa kömək edən butirik turşu var.
Bununla belə, yüksək miqdarda doymuş yağ qanda xolesterinin səviyyəsini yüksəldə bilər və kərə yağı çox miqdarda istehlak edilərsə, ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına kömək edə bilər. Buna görə mütəxəssislər, xüsusilə yüksək xolesterolu olan və ya ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkən insanlar üçün onun istehlakını məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər.
Bitki yağının faydalarıZeytun, günəbaxan, qarğıdalı və ya kanola yağları kimi bitki yağları əsasən ürək-damar sistemi üçün faydalı hesab edilən doymamış yağların mənbəyidir. Xüsusilə zeytun yağı tərkibindəki omeqa-3 və omeqa-6 kimi çoxlu doymamış yağ turşularının yüksək olması səbəbindən antioksidan xüsusiyyətləri ilə tanınır. Bu turşular “pis” xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir və ürək sağlamlığını dəstəkləyir.
Bundan əlavə, bitki yağları vitamin və minerallarla, xüsusən də bədəndəki iltihabı azaltmağa kömək edən antioksidan xüsusiyyətlərə malik E vitamini ilə zəngindir.
Bununla belə, bütün bitki yağlarının eyni dərəcədə faydalı olmadığını xatırlamaq lazımdır. Məsələn, yüksək temperaturda emal edilən yağların tərkibində orqanizm üçün zərərli olan trans yağlar ola bilər. Bundan əlavə, günəbaxan yağı kimi bəzi yağlar omeqa-6 yağ turşularında yüksəkdir və həddindən artıq istehlak edildikdə, omeqa-6 və omeqa-3 arasında balanssızlıq yarada bilər ki, bu da bədəndə iltihaba səbəb ola bilər.
Hansı məhsulu seçmək daha yaxşıdır?Hansı daha sağlamdır – kərə yağı, yoxsa bitki yağı – sualının cavabı o qədər də aydın deyil. Seçim şəxsi ehtiyaclarınızdan, həyat tərzinizdən və sağlamlıq vəziyyətinizdən asılıdır. Məqsədiniz ürək sağlamlığını qorumaqdırsa, o zaman bitki yağlarını, xüsusən zeytun və ya kanola seçməyə, həmçinin onların hazırlanması və emal üsullarına diqqət yetirməyə dəyər.
Kərə yağı pəhrizində təbii yağlara ehtiyacı olan insanlar üçün yaxşı seçim ola bilər, lakin xüsusilə yüksək xolesterola meylli olsanız, ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir.
Ürək sağlamlığını qorumaq üçün zeytun, kanola, avokado yağı kimi mono və çox doymamış yağ turşuları ilə zəngin yağları seçmək daha yaxşıdır. Kərə yağı, xüsusən də ürək-damar sistemi ilə bağlı probleminiz yoxdursa, bəzən və orta miqdarda istehlak edilə bilər. Həmişə yağların necə emal edildiyinə diqqət yetirin, yüksək temperaturda emal edilmiş trans yağlardan və yağlardan qaçın.Paylaş
