Kərə yağı ölüm riskini artırır Araşdırma
Azvision saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
AzVision.az “euronews.com” telekanalına istinadla xəbər verir ki, ABŞ-da 221 min orta yaşlı və yaşlı insanın 30 illik qidalanma vərdişləri təhlil edilərək aparılan tədqiqatın nəticələrinə görə, kərə yağını daha çox istehlak edən fərdlərin ölüm riski 15 faiz daha yüksəkdir. Əksinə, bitki mənşəli yağları daha çox istehlak edənlərdə bu risk 16 faiz daha aşağı olub.
Brigham və Qadın Xəstəxanasının tədqiqatçısı Yu Zhang bu nəticələrin sağlamlıq üçün əhəmiyyətli təsirə malik olduğunu vurğulayıb. Xüsusilə, zeytun yağı, soya yağı, kolza yağı və kanola yağı ürək-damar xəstəlikləri və xərçəngdən ölüm riskini azalda bilər. Lakin qarğıdalı və zəfəran yağlarında eyni təsir müşahidə edilməyib.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, doymamış yağlarla zəngin bitki yağları (zeytun və kolza yağı kimi) sağlamlıq üçün faydalı olsa da, doymuş yağlarla zəngin olan kərə yağı, palma yağı və kokos yağı ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. Bundan əlavə, bitki yağlarının tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları iltihabı azaltmağa kömək etdiyi halda, omeqa-6 yağ turşuları isə bəzi hallarda iltihab riskini artıra bilər. Araşdırmada bəzi məhdudiyyətlər mövcuddur. Belə ki, iştirakçıların əksəriyyəti tibb işçiləri olub və ümumi əhalini tam təmsil edə bilməzlər. Bundan əlavə, kərə yağı istehlak edənlər arasında piylənmə və siqaret çəkmə hallarının daha çox olması nəticələrə təsir edə bilər.
London Kral Kollecinin professoru Tom Sanders bu araşdırmanın bitki yağları ilə bağlı yayılan yanlış məlumatlara qarşı elmi sübutlar təqdim etdiyini bildirib. Ümumilikdə, nəticələr kərə yağı əvəzinə doymamış bitki yağlarının daha sağlam seçim olduğunu göstərir
AzVision.az
Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
Brigham və Qadın Xəstəxanasının tədqiqatçısı Yu Zhang bu nəticələrin sağlamlıq üçün əhəmiyyətli təsirə malik olduğunu vurğulayıb. Xüsusilə, zeytun yağı, soya yağı, kolza yağı və kanola yağı ürək-damar xəstəlikləri və xərçəngdən ölüm riskini azalda bilər. Lakin qarğıdalı və zəfəran yağlarında eyni təsir müşahidə edilməyib.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, doymamış yağlarla zəngin bitki yağları (zeytun və kolza yağı kimi) sağlamlıq üçün faydalı olsa da, doymuş yağlarla zəngin olan kərə yağı, palma yağı və kokos yağı ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. Bundan əlavə, bitki yağlarının tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları iltihabı azaltmağa kömək etdiyi halda, omeqa-6 yağ turşuları isə bəzi hallarda iltihab riskini artıra bilər. Araşdırmada bəzi məhdudiyyətlər mövcuddur. Belə ki, iştirakçıların əksəriyyəti tibb işçiləri olub və ümumi əhalini tam təmsil edə bilməzlər. Bundan əlavə, kərə yağı istehlak edənlər arasında piylənmə və siqaret çəkmə hallarının daha çox olması nəticələrə təsir edə bilər.
London Kral Kollecinin professoru Tom Sanders bu araşdırmanın bitki yağları ilə bağlı yayılan yanlış məlumatlara qarşı elmi sübutlar təqdim etdiyini bildirib. Ümumilikdə, nəticələr kərə yağı əvəzinə doymamış bitki yağlarının daha sağlam seçim olduğunu göstərir
AzVision.az

Kərə yağından istifadə ölüm riskini artırır ARAŞDIRMA
16 Mart 2025 08:44
Saç boyamaq xərçəngin riskini artırır. Yeni araşdırma
17 Noyabr 2024 11:17
Araşdırma: Səhər qəhvə istehlakı ölüm riskini azaldır AZƏRTAC
11 Yanvar 2025 05:28
Araşdırma göstərir ki, şəkər istehlakı depressiya riskini artırır
02 Yanvar 2025 22:55
Hava limanı yaxınlığında yaşamaq infarkt riskini artırır Araşdırma
15 Yanvar 2025 15:21
