Köhnəlmiş qida tendensiyaları
Azpost portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Qidalanma ilə bağlı çoxdan dayandırılması lazım olan bir çox mif və köhnəlmiş tendensiyalar var. Onların əksəriyyətinin elmi əsası yoxdur, ona görə də sağlam qidalanmaya yanaşma tərzinizi dəyişməyə dəyər.
AzPost Eating well saytına istinadən bildirir ki, arıqlamağa gəldikdə, çox vaxt istehlak etdiyiniz kalorilərin sayını azaltmaq lazımdır. Bununla belə, kalorilərin hesablanması tez bir zamanda faydalıdan zərərliyə çevrilə bilər. Eyni şey zülalların, yağların və karbohidratların sayılmasına da aiddir.
Kalorilərin hesablanması qida ilə bağlı qeyri-sağlam obsesyonlara və nizamsız yemək davranışlarına səbəb ola və ya pisləşdirə bilər.
Pəhriz əlavələri FDA tərəfindən tənzimlənmir, buna görə də onlar tez-tez bədənə zərərli təsir göstərə bilən zəif sınaqdan keçmiş maddələrdən ibarətdir.
Tədqiqat nəticəsində müəyyən edilib ki, 776 arıqlama qida əlavəsinin tərkibində təsdiqlənməmiş əczaçılıq komponentləri var ki, onların 20%-də bir və ya daha çox təsdiqlənməmiş resept tərkib hissəsi, 57%-də diuretiklər, stimullaşdırıcılar və digər qadağan olunmuş dərmanlar var.
Arıqlamaq üçün kifayət qədər böyük miqdarda onları istehlak etmək yüksək qan təzyiqi, insult və ya infarkt yarada bilər.
Detoks pəhrizləriOnlar toksinləri çıxarmaq, bədəni təmizləmək və sağlamlığı və kilo verməyi təşviq etmək üçün bir yol kimi təbliğ olunur. Və bu iddialar təkcə pəhrizlərə aid deyil. Bir çox şirkətlər öz qidalarını və əlavələrini istehlakçılara satmaq üçün “detoks” terminindən istifadə edirlər.
Bununla belə, insan orqanizmi toksinlərdən öz-özünə xilas ola bilir. Tullantılar və toksinlər bədəndən nəcis, sidik, tər və nəfəs vasitəsilə xaric edilir.
Qida ilə zəngin bir pəhriz bədəninizin detoksifikasiya yollarının güvəndiyi qidaları təmin etsə də, detoks pəhrizi kimi bir şey yoxdur.
Şəkər əsas düşməndirÇox vaxt şəkəri sağlamlığın əsas düşməni adlandırırlar, amma əslində problem şəkərin özündə deyil, onun həddindən artıq istehlakında və tərkibində olan məhsulların növündədir. Təbii şəkər (meyvə, tərəvəz və süd məhsullarında olur) və əlavə edilmiş şəkər (işlənmiş qidalara əlavə olunur) arasında fərq qoymaq vacibdir.
Əsas problem şəkərli içkilər, bişmiş məmulatlar və digər işlənmiş qidalarda olan əlavə şəkərin həddindən artıq istehlakıdır. Bu şəkərlərin böyük miqdarı çəki artımına, insulin müqavimətinə və digər metabolik xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Şəkərin özü “qatil” deyil və normada istehlak edilərsə, sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər. Sağlam həyat tərzinə nail olmaq üçün təkcə şəkərin miqdarına deyil, həm də pəhrizdəki bütün qida maddələrinin, o cümlədən zülalların, yağların və liflərin balansına diqqət yetirmək vacibdir.
Paylaş

