Icma.az
close
up
RU
Ləzzətlə yediyimiz kabab haqqında Közdə yanan ətin...

Ləzzətlə yediyimiz kabab haqqında Közdə yanan ətin...

Icma.az, Saglamolun portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.

Britaniya universiteti apardığı araşdırmanın nəticələrinə əsasən “kababın ən zərərli Fast Food olduğunu” açıqlayıb.

Bu, nəticələri və etibarlılığı çox şübhəli olan bir araşdırmadır. Düzdür, kababın sağlamlıq üçün müəyyən təhlükələri var, amma hamburger və ya küçə pizzası ilə müqayisədə vəziyyəti heç vaxt onlardan pis deyil. Əslində, müəyyən qaydalara əməl olunarsa, hətta sağlam Fast Fooda çevrilə bilər.
Kabab tipli qidaların əsasən iki problemli tərəfi var: Birincisi, qırmızı ətin tərkibində olan damarları tıxanan təbii doymuş yağlar və yemək prosesi zamanı əmələ gələn trans yağlarla bağlıdır. Doymuş yağlar və trans yağlar ateroskleroza səbəb olan və damarları daraldan və bloklayan "Ateroma" lövhələrinin əmələ gəlməsini sürətləndirən qidalardır.
Kabablarla bağlı ikinci sağlamlıq problemi kömür üzərində və ya odda bişirilərkən əmələ gələn zərərli kimyəvi maddələrdir. Bu maddələrin bəzilərinin xüsusilə kolon xərçənginin əmələ gəlməsini sürətləndirən kanserogen xüsusiyyətlərə malik olduğu iddia edilir.
QARŞISI OLAN ZƏRƏRLƏR
Doymuş yağ və trans yağ az olan kabab yemək də mümkündür. Dana ətinin yağsız hissələri ilə hazırlanmış kababı bişmə prosesində marqarin, quyruq yağı və ya kərə yağı əlavə etmədən orta miqdarda və tez-tez istehlak etsəniz problemi həll edə bilərsiniz. Bişmiş ətin odla birbaşa təmas etməməsinə əmin olmaq, onunla od arasında 15-20 santimetr məsafə saxlamaq və alovun birbaşa ətlə təmasda olmasının və yanmasının qarşısını almaq kanserogen maddələrin əmələ gəlməsinin qarşısını alır. kimyəvi maddələr. Bir sözlə, əti yandırmayacaqsan, bişirəcəksən!
Xüsusilə “Özünüz üçün bişirin” şüarı ilə fəaliyyət göstərən yerlərdə bu ehtiyat tədbirlərini asanlıqla tətbiq edə bilərsiniz. Siz də bu ehtiyat tədbirlərinə əməl etməklə piknik edərkən kabab bişirməyin həzzini dada bilərsiniz.
NƏ EDİLİR
Kabab növü yeməklər mədəniyyətimizin mühüm təməl daşlarıdır. Onları rədd etmək əvəzinə sağlam qidalara çevirmək lazımdır. Onların dadına, təqdimatına və görünüşünə xələl gətirmədən qidalanma faydalarını artırmaq və zərərli tərəflərini azaltmaq kifayətdir. Onlar orta miqdarda istehlak edilməli və çox tez-tez yeyilməməlidir. Ürək-damar xəstəlikləri, yüksək xolesterin və ya ailədə geniş koroner ürək xəstəliyi olanların daha diqqətli olması xüsusilə faydalıdır. Böyük miqdarda və əlavə kərə yağı ilə kabab seçmək onlar üçün xüsusilə riskli görünür.
Kababa düşkünü olmayın. Kababdan qorxma. Bu ləzzətli və zülalla zəngin qidaları daha kiçik hissələrdə və daha az tez-tez istehlak edin, eyni zamanda daha çox təzə tərəvəz (pomidor, bibər, cəfəri, soğan, sarımsaq) istehlak edərək antioksidan potensialınızı gücləndirin. Yalnız əti oddan mümkün qədər uzaqda bişirmək üçün diqqətli olun və kömür və alovla birbaşa təmasdan qaçın.

Bəsdi Məmməd

Saglamolun.Az


Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:81
embedMənbə:https://saglamolun.az
archiveBu xəbər 15 Noyabr 2024 18:56 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

KƏND HƏYATINDA UŞAQ SEVİNCİ... FOTOLAR

31 May 2025 23:11see133

“Vəfa” yenidən səhnədə

01 İyun 2025 01:08see130

Hakimlik haqda nəsə demək istəmirəm Elvin Cəfərquliyev

31 May 2025 22:58see130

Şəhərin mərkəzində atışma 2 ölü, 1 yaralı

01 İyun 2025 15:32see126

NASA və Harvard qurban seçildi Tramp nəyi dəyişmək istəyir?

31 May 2025 22:36see124

Mələksima Qumru quşu

01 İyun 2025 01:19see122

Cəzaçəkmə müəssisəsinin damı uçdu, məhkum xəsarət aldı

01 İyun 2025 22:14see117

Cənubi Koreyada seçkilərə şok qərar: namizədlərdən biri geri çəkildi

01 İyun 2025 19:55see117

Şabrandakı yol qəzasında bir nəfər həyatını itirib

02 İyun 2025 09:33see115

Ərdoğan İrana səsləndi, Poqosyan narahat oldu Fikirləşin, niyə?

02 İyun 2025 04:14see114

Bəzi vitaminlərin çox qəbulu orqanizmə belə ziyan VURUR

02 İyun 2025 05:01see113

Niyə şorba ikinci gün daha dadlı olur? CAVAB

01 İyun 2025 13:21see113

Havalar isinir, amma qrip təhlükəsi artır nə etməli?

02 İyun 2025 01:01see113

Naxçıvanda aksiya çərçivəsində 300 dən çox uşaq tibbi müayinədən keçib

02 İyun 2025 00:25see113

Rusiya və Ukraynanı bir araya gətirmək üçün... Ərdoğan

31 May 2025 22:59see112

Ağ Ev: ABŞ İrana nüvə proqramı ilə bağlı “məqbul təklif” təqdim edib

01 İyun 2025 07:07see112

Bu şəxs Polşanın yeni prezidenti oldu

02 İyun 2025 07:11see112

Azərbaycan özündən 4 dəfə balaca Antalyadan geridə qalır: Niyə? İqtisadçı

01 İyun 2025 08:02see112

İmamoğlunun trolları hərəkətə keçdi

02 İyun 2025 15:13see112

Gördük o “ekspertlərinizi”, 5 günə 1 sualı düz yaza bilməyiblər DİM ə ETİRAZ

02 İyun 2025 04:16see111
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri