Mangalda Sağlamlıq Təhlükəsi: Bu Ət Zəhər Saça Bilər! Bu ət Zəhər SAÇA BİLƏR!
Icma.az bildirir, News24 saytına əsaslanaraq.
Yay mövsümünün sevilən ənənələrindən biri olan manqal, hər kəs üçün xoş anlar bəxş etsə də, bəzi yanlış vərdişlər sağlamlıq baxımından ciddi risklər yarada bilər. Almaniyanın Federal Qidalanma Mərkəzi (BZfE), manqal zamanı tez-tez edilən səhvlərə diqqət çəkərək, sadə qorunma yollarını ictimaiyyətlə bölüşüb.
News24.az xəbər verir ki, Mütəxəssislər xüsusilə emal olunmuş ət məhsulları ilə bağlı xəbərdarlıq edir. Salam, sosis, sucuq kimi hisə verilmiş və ya duzlanmış məhsullar yüksək istilikdə bişirildikdə təhlükəli hala gəlir. BZfE-nin məlumatına görə, bu məhsulların tərkibindəki duzlama maddələrində (nitrit) olan birləşmələr, ətin zülalları ilə reaksiya verərək kanserogen sayılan "nitrozamin" adlı maddələrin yaranmasına səbəb olur. Bu səbəbdən bu cür məhsulların manqalda bişirilməsi qətiyyən tövsiyə edilmir.
Ətdən və ya souslardan közün üstünə damlayan maye, göyümtül tüstünün yaranmasına səbəb olur. Bu tüstü tərkibində polisiklik aromatik karbohidrogenlər (PAH) kimi zərərli maddələr saxlayır. Bu maddələr tüstü vasitəsilə qidanın üzərinə çökərək orqanizmə keçə bilər.
Bu riski azaltmaq üçün, marinad edilmiş ətlərin birbaşa manqal üzərində deyil, xüsusi hazırlanmış paslanmayan polad və ya alüminium ızgara qablarında bişirilməsi tövsiyə olunur.
Alüminium manqal tepsiləri çox istifadə olunsa da, həmişə təhlükəsiz sayılmır. Xüsusilə duzlu və turşulu (pomidor, limon, qatıq əsaslı) souslar, yüksək istilik və uzunmüddətli təmas zamanı alüminiumun tərkibini pozaraq zərərli metal birləşmələrin qidaya keçməsinə səbəb ola bilər. Bu baxımdan, duzlama və ədviyyatlama əməliyyatlarının bişirməyə yaxın zamanda aparılması, turşulu qidaların isə alüminium qabda qızdırılmaması tövsiyə edilir. Ən yaxşı alternativ isə təkrar istifadə oluna bilən, istiliyədavamlı paslanmaz polad qabların seçilməsidir.
Manqal zamanı təzə otlar və ədviyyatların bişirmənin son mərhələsində əlavə olunması da vacibdir. Çünki yüksək və birbaşa istilik bu maddələrin tez yanmasına, acı dad verməsinə və zərərli maddələrin yaranmasına səbəb ola bilər.
Əgər bu yay manqal edirsinizsə, istifadə etdiyiniz ətin növünə, pişirmə üsuluna və istifadə etdiyiniz alətlərə diqqət edin. Kiçik ehtiyat tədbirləri ilə həm dadlı, həm də sağlam bir manqal təcrübəsi yaşamaq mümkündür.
Xeyrənsə Piriyeva


