Məktəblər və tələbələr üçün yeni qayda: Şəkər, duz və qızardılmış yeməklərə qadağa
Icma.az, Gununsesi portalına istinadən məlumat yayır.
İspaniyanın solçu azlıq koalisiya hökuməti məktəb yeməklərində şəkər, duz və qızardılmış qidaları məhdudlaşdırmaq, meyvə və tərəvəzləri gündəlik menyularda məcburi etmək qərarına gəlib.
Gununsesi.info xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, Nazirlər Şurasının həftəlik növbəti iclasından sonra Sosial Hüquqlar, İstehlak və 2030 Gündəliyi naziri Pablo Bustinduy, universitetlər istisna olmaqla, bütün təhsil müəssisələrində tələbə menyularında hər gün təzə meyvə-tərəvəzin daxil edilməsini və həftədə bir-üç dəfə balıq verilməsini məcburi edəcəklərini açıqladı.
Şagirdlərin daha sağlam qidalanmaları üçün 4 nazirlik (Təhsil, Kənd Təsərrüfatı, Səhiyyə, Gənclik) birgə araşdırma apardıqlarını ifadə edən Bustinduy, qızardılmış, şəkərli və duzlu qidaların istehlakının məhdudlaşdırılacağını, işlənmiş xəmir məhsullarının tamamilə aradan qaldırılacağını bildirib.
İspaniyalı nazir şagirdlərə daha çox meyvə, tərəvəz, balıq, paxlalılar, həmçinin mövsümi və orqanik qidalarla sağlam qidalanma vərdişlərini qanunla təmin olunacağını, bunun dövlət tərəfindən dəstəklənən və özəl məktəbləri əhatə edəcəyini bildirib.
Nazirlər Kabinetinin təsdiq etdiyi qərara əsasən, məktəb menyularında meyvə-tərəvəz hər gün təqdim edilməli, onların ən azı 45 faizi mövsümi, ayda ən azı iki boşqab yemək və ümumi ərzaq məhsullarının 5 faizi ekoloji təmiz məhsullardan ibarət olmalıdır.
Məktəblərdəki avtomatlardan ərzaq məhsullarında əvvəlcədən bişmiş şirniyyatların satışı da qadağan ediləcək.
Məqsədlərinin “daha sağlam və dayanıqlı qidalanma nümunələrini təşviq etmək, eyni zamanda yerli istehsalı gücləndirmək” olduğunu qeyd edən Bustinduy bildirib
“Bu yeni tətbiq ABŞ-nin başlatdığı beynəlxalq tarif müharibəsi səbəbiylə yaşadığımız çətin vəziyyətdə İspan fermerləri və fermerləri üçün faydalı olacaq”.
Aladino adlı bir dərnəyin dərc etdiyi araşdırmanın nəticələrini paylaşan Bustinduy, İspaniyada illik gəliri 18 min avrodan az olan ailələrdən gələn 6-9 yaş arası tələbələrin yüzdə 47-nin təzə qida qəbul edə bilmədikləri və ya tam səhər yeməyi yeyə bilmədikləri üçün artıq çəki olduğunu ifadə edib.
Pablo Bustinduy əlavə olaraq vurğulayıb:
“Bu qanun sağlıq bərabərsizliklərini azaltmağı, daha az qablaşdırma və tullantı ilə daha davamlı bir model yaratmağı hədəfləyir”.
Günel Həsənova


