Meyvə və tərəvəzləri sabunla yumaq olar? mütəxəssislər cavablandırır
Pravda.az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Təzə meyvə və tərəvəzləri axar su altında yumaq, onların üzərindəki bakteriyaları və qalıqları aradan qaldırmağa kömək edir. Əksər məhsullar üçün bu sadəcə yumşaq bir fırça ilə fırçalama və ya əllə ovuşdurmaqla kifayət edir. Daha çox girintili-çıxıntılı səthlərə malik olan məhsullar isə soyuq su ilə dolu qabda qarışdırılaraq təmizlənə bilər.
Pravda.az bildirir ki, təzə meyvə və tərəvəzlər gündəlik qidalanmada vitamin, mineral, lif və antioksidantla zəngin, sağlamlıq üçün əvəzsiz mənbədir. Lakin bu məhsulların istehlak edilməzdən əvvəl düzgün şəkildə yuyulması mühüm gigiyenik addımdır.
Sadəcə su kifayətdirmi?
COVID-19 pandemiyasından sonra, meyvə və tərəvəzlərin sabunla, sirkə ilə, hətta ağartıcı ilə yuyulması təklif edilərək insanlarda əlavə tədbirlərin görülməsi zərurəti barədə çaşqınlıq yaradılırdı. Lakin mütəxəssislər bu metodların həm təhlükəli, həm də gərəksiz olduğunu vurğulayırlar.
FDA və CDC-nin rəsmi tövsiyəsi: Su kifayətdir
ABŞ Qida və Dərman Administrasiyası (FDA) və Xəstəliklərə Nəzarət Mərkəzi (CDC) bildirir ki, meyvə və tərəvəzlərin yuyulması üçün sadə, soyuq su istifadə etmək kifayət edir. Sabun, sirkə, limon suyu və ya kommersiya məqsədli təmizləyicilərdən istifadə zərərli ola bilər və qidanın üzərində kimyəvi qalqlar buraxa bilər.
Tədqiqatlar göstərib ki, neytral elektroliz olunmuş su və ya soda ilə yuyulma bəzi hallarda daha təsirli ola bilər. Lakin ümumi rəy budur ki, soyuq kran suyu və yumşaq sürtünmə əksər hallarda kifayət edir.
Meyvə və tərəvəzlərin düzgün yuyulması qaydaları
Əvvəlcə əllərinizi sabun və su ilə yuyun. Həmçinin istifadə etdiyiniz alətləri və səthləri də təmizləyin.
Zədələnmiş və ya çürümüş hissələri kəsin. Soyulacaq meyvə və tərəvəzləri də əvvəlcədən yumaq lazımdır, çünki bıçaq vasitəsilə bakteriyalar iç hissəyə keçə bilər.
Meyvə və tərəvəz növünə görə yuyulma üsulları:
Bərk qabıqlı meyvələr və kök tərəvəzlər (alma, limon, kök və s.): Yumşaq, təmiz fırça ilə fırçalanaraq axar suda yuyulmalıdır.
Yarpaqlı tərəvəzlər (ispanaq, kahı və s.): Xarici təbəqəsi təmizlənməli, soyuq su dolu qaba qoyularaq qarışdırılmalı, sonra süzülərək təmiz su ilə yenidən yuyulmalıdır.
Həssas meyvələr və tərəvəzlər (giləmeyvələr, göbələk və s.): Sakit axar su altında barmaqların köməyi ilə yumşaq şəkildə yuyulmalıdır.
Yuma sonrası qurutma: Təmiz kağız dəsmal və ya parça ilə qurulamalı, xüsusilə həssas məhsullar zədələnmədən yumşaq şəkildə qurudulmalıdır.
Sadə su və düzgün üsul kifayətdir
Yaxşı qida gigiyenası vərdişi sağlam həyat üçün vacibdir. Təzə məhsulların düzgün şəkildə yuyulması səthindəki bakteriyaları və zərərli qalıqları aradan qaldıraraq sağlamlıq risklərini minimuma endirir.
Qeyd: Təzə meyvə və tərəvəzlər sağlam qidalanmanın ayrılmaz hissəsidir. Onlardan tam faydalanmaq üçün isə yalnız etibarlı və düzgün təmizləmə metodlarına əməl etmək kifayətdir.
Əminə Bayramova


