Icma.az
close
up
RU
Mikrodalğalı sobada heç vaxt bu 7 QİDANI QIZDIRMAQ OLMAZ: Xərçəngə səbəb olur

Mikrodalğalı sobada heç vaxt bu 7 QİDANI QIZDIRMAQ OLMAZ: Xərçəngə səbəb olur

Moderator.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.

1940-cı illərdə Percy Spencer tərəfindən icad edilən mikrodalğalı soba illərdir milyonlarla evin əvəzolunmaz mətbəx məhsulları arasında yer alır. Bununla belə, bəzi qidaların mikrodalğalı sobada qızdırılması müxtəlif sağlamlıq riskləri yarada bilər.

Moderator.az heç vaxt mikrodalğalı sobaya qoyulmaması lazım olan qidaları təqdim edir:  

Mikrodalğalar elektromaqnit dalğaları kimi tanınır və ümumiyyətlə 300 MHz ilə 300 GHz arasında dəyişən dalğa uzunluğuna malikdir. Mikrodalğalı sobalar, xüsusən də qidaları qızdırmaq və bişirmək üçün istifadə olunur və bəzi qidaların tərkibinin zərərli olmasına səbəb ola bilər.

 BAL 

Bal mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda onun tərkibində olan bəzi fermentlər və qida maddələri itir. Bundan əlavə, yüksək temperatur balın kimyəvi quruluşunu dəyişdirə və bəzi zəhərli birləşmələrin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. 2013-cü ildə aparılan bir araşdırma mikrodalğalı sobada qızdırılan balın qida dəyərlərində ciddi itkilərə yol açdığını, mikrodalğalı sobada qızdırılan balın isə fermentlərlə yanaşı antioksidan xüsusiyyətlərini də itirdiyini ortaya çıxarıb.

MEYVƏ 

Alma, armud, şaftalı kimi meyvələr mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda, tərkibindəki suyun buxarlanması səbəbindən onların teksturası yumşalır və çox vaxt dadı pis olur. Bundan əlavə, bəzi meyvələr mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda, onların şəkərləri arzuolunmaz ləzzət profili yaradaraq karamelləşə bilər. 2012-ci ildə aparılan bir araşdırma mikrodalğalı sobada qızdırılan meyvələrin qida dəyərinin itirildiyini və şəkərin oksidləşdiyini göstərdi.

TOYUQ ƏTİ

Mikrodalğalı sobada uzun müddət qızdırıldıqda istilik bərabər paylanmadığından toyuq və ət bəzi yerlərdə çiy qala bilər. Mikrodalğalı sobalar adətən ənənəvi bişirmə üsullarından daha aşağı temperaturda işlədiyi üçün ətin içindəki bakteriyalar tamamilə məhv olmaya bilər. Bundan əlavə, mikrodalğalı sobada ətin qızdırılması zülal strukturlarının pozulmasına, ətin ləzzətinin itirilməsinə və toxumasının sərtləşməsinə səbəb ola bilər. 2004-cü ildə aparılan bir araşdırma mikrodalğalı sobada qızdırılan ətin qida dəyərini itirdiyini və bakterial infeksiya riskini artırdığını müəyyən etdi.

TƏRƏVƏZ

İspanaq  kimi tərəvəzlər yüksək miqdarda nitrat ehtiva edir. Mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda nitratlar nitritə çevrilə bilər ki, bu da sağlamlıq üçün təhlükəlidir. Nitritlər xüsusilə yüksək miqdarda qəbul edildikdə kanserogen təsir göstərə bilər. 2005-ci ildə aparılan bir araşdırma mikrodalğalı sobada qızdırılan tərəvəzlərdə nitrat səviyyəsinin artdığını və bu kimyəvi maddələrin xüsusilə mikrodalğalı sobalarda aşağı istilikdə bişirmə zamanı daha çox nitrit əmələ gətirdiyini aşkar etdi, buna görə də tərəvəzlər mikrodalğalı sobada ehtiyatla qızdırılmalıdır.

KARTOF

Kartof mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda yüksək istiliyə məruz qaldığı üçün akrilamid adlı birləşmə əmələ gələ bilər. Akrilamid yüksək karbohidratlı qidalarda (xüsusilə də kartofda) xüsusilə yüksək temperaturda əmələ gəlir və kanserogen təsir göstərə biləcəyi üçün narahatlıq yaradır. 2003-cü ildə aparılan bir araşdırma, kartofun mikrodalğalı sobada qızdırılması nəticəsində akrilamid əmələ gəlməsinin artdığını ortaya qoydu və bu, kartof yüksək temperatura məruz qaldıqda xüsusilə aydın oldu.

SÜD VƏ SÜD MƏHSULLARI

Süd və süd məhsulları mikrodalğalı sobada qızdırıldıqda qida dəyərini itirə və xarab ola bilər. Mikrodalğalı sobada qızdırılan süd, temperaturun qəfil dəyişməsi səbəbindən yumru bir toxuma ala bilər. 2016-cı ildə aparılan bir araşdırma, südün mikrodalğalı sobada qızdırıldığı zaman, laktaza fermenti kimi bəzi qida komponentlərinin məhv ola biləcəyini və süddəki zülalların denatürasiyasına (struktur dəyişikliklərinə) səbəb ola biləcəyini müəyyən etdi.

YUMURTA

Mikrodalğalı sobada yumurtaların qızdırılması yumurtaların partlamasına səbəb ola bilər. Bunun səbəbi yumurtanın qabığının altındakı su buxarının sürətlə genişlənməsidir. Yumurta qabığında buxarın yığılması qabığın çatlamasına və yumurtanın partlamasına səbəb ola bilər. Mikrodalğalı soba istiliyi bərabər paylaya bilmir, bu da yumurtanın çöldə çox bişməsinə və içəridə çiy qalmasına səbəb ola bilər. 2009-cu ildə nəşr olunan bir araşdırma göstərdi ki, mikrodalğalı sobada yumurta bişirmək yumurtaların partlamasına səbəb ola bilər və qızdırma müddətindən və gücündən asılı olaraq bəzi sağlamlıq riskləri yaradır.

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:45
embedMənbə:https://moderator.az
archiveBu xəbər 14 Dekabr 2024 12:31 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Biz dəyərlərimizlə bir birimizə bağlıyıq

17 İyul 2025 10:35see136

Velosipedlərin parklanması üçün konstruksiyaların alınmasına bu qədər vəsait sərf ediləcək

17 İyul 2025 12:51see128

Putin Zelenskini görüşə çağırır, Ukrayna lideri isə “yox”deyir PƏRDƏARXASI MƏQAMLAR KONKRET

18 İyul 2025 15:15see118

Azərbaycan, Türkiyə və Amerika İsrailə təzyiq göstərəcəklər Sərdar Cəlaloğlu

17 İyul 2025 16:11see118

Çində imtahanda aşağı bal topladığına görə oğlan evdən qovuldu

18 İyul 2025 02:01see116

Bakıda ikimərtəbəli evdə GÜCLÜ YANĞIN

17 İyul 2025 12:42see116

“Qardaşlıq, mehriban qonşuluq və əməkdaşlıq”

17 İyul 2025 07:44see115

66 yaşlı ingilisin əməli cəzasız qalmayıb...

18 İyul 2025 21:37see115

Liderlər Şuşanın Daşaltı kəndində GÖRÜNTÜLƏR

17 İyul 2025 12:12see115

Orban: Ukrayna münaqişəsinin həlli üçün Putin və Tramp arasında görüşün keçirilməsi zəruridir

18 İyul 2025 02:19see114

Dondurma adı ilə buzlanmış süd satılır AÇIQLAMA

17 İyul 2025 18:19see114

Paşinyan Dövlət Nəzarət Xidmətinin rəhbərini istefaya göndərdi

17 İyul 2025 16:54see113

Dollarla bağlı rezonans doğuran tələb Dəyişikliklər ola bilər

17 İyul 2025 09:10see113

Mbappe ilə bağlı araşdırmalar aparılır Polisə rüşvət verib?

17 İyul 2025 12:03see112

12 milli, 4 klub Sumqayıta gəlir Dünya Qadın Seriyası

17 İyul 2025 12:09see112

“Qarabağ” “Barselona”nın sabiq hücumçusu ilə danışıqlar aparır EKSKLÜZİV

17 İyul 2025 10:04see112

Berdiməhəmmədovun səfəri regional əməkdaşlığa töhfə verəcək” MÜNASİBƏT BİLDİRİLDİ

17 İyul 2025 12:38see112

Prezident və Qurbanqulu Berdiməhəmmədov Natəvan, Bülbül və Üzeyir Hacıbəylinin güllələnmiş heykəllərinə baxıb

17 İyul 2025 13:34see111

Naxçıvanın enerji sistemi yenidən qurulur

17 İyul 2025 11:44see111

Təhsilin inkişafı dövlətin diqqət mərkəzindədir

17 İyul 2025 17:31see110
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri