Niyə almanlar çiy qiyməni sevir: əcnəbiləri şoka salan ənənə
Lent az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Çiy ət qiyməsindən hazırlanan ənənəvi alman yeməyi əcnəbiləri çox təəccübləndirir. Xarici xalqların kulinariya ənənələri bəzən tam başa düşülən olmur. Bir çox əcnəbilər almanların çiy qiymə yediyinə təəccüb edir. Lakin Almaniyada bu çox məşhur və hətta delikates sayılan yeməkdir. Onu supermarketlərdə belə hazır şəkildə almaq mümkündür.
Lent.az almanların bu qəribə ənənəsi ilə bağlı məlumatları təqdim edir:
Niyə almanlar çiy qiymə yeyir?
Əgər almanların çiy qiymə yeyib-yemədiyinə şübhə edirdinizsə, onu aradan qaldırırıq belə ənənə doğrudan da mövcuddur. Almaniyada çiy doğranmış donuz əti çox populyardır. Tarixən bu yemək imkanı məhdud insanlar üçün əlçatan, qidalandırıcı və hazırlaması asan qida hesab olunurdu.
On illər, hətta yüzillər boyunca bu qiymə qəlyanaltısı ölkədə populyarlığını qoruyub saxlayıb. Son illər isə, xüsusilə gənclər arasında və vegetarianlığın yayılması fonunda, ona maraq bir qədər azalıb.
Almanlar çiy qiyməni necə yeyirlər?
Köhnə ənənəyə görə yarı-donmuş donuz əti xırda doğranır, ədviyyatlarla qarışdırılır və ondan sendviç hazırlanır. Almanların çiy qiyməli bu yeməyi “Mett” adlanır. Onun resepti demək olar ki, adi kotlet reseptinə bənzəyir: qiymə duz, istiot, kəklikotu və təzə soğanla qarışdırılır. Daha sonra çörəyin və ya qızardılmış bulkaların üzərinə çəkilərək verilir.
Bu ənənəvi yemək bir çox supermarket və ət dükanlarında satılır. Qanuna görə fermerin Mett satmaq üçün xüsusi lisenziyası olmalıdır və qiymənin istifadə müddəti cəmi bir neçə saatdır. Almanlar məhsulun keyfiyyətinə güvənirlər, lakin əcnəbilər üçün bu, tam bir mədəniyyət şoku ola bilər. İnternetdə başqa ölkələrdən olan insanların ilk dəfə Mett dadmasını göstərən çoxlu videolar var.
Çiy qiymə yemək olarmı?
Dünyanın bir çox mətbəxlərində çiy ət yeməkləri mövcuddur məsələn, fransız tartarı, italyan karpaççosu və ya yapon saşimi. Lakin burada əsas məqam almanların hansı qiyməni çiy yediyidir. Bu donuz ətidir və istiliklə bişirilmədən çox təhlükəli sayılır. Çiy donuz ətində salmonellyoz, E. coli, trixinelyoz kimi təhlükəli infeksiyalar ola bilər.
Almanlar bu riskləri bilsələr də, Mett yeməyə davam edirlər, çünki bu, mədəni bir ənənədir. Üstəlik Almaniyada qida təhlükəsizliyi qanunları çox sərtdir, buna görə salmonellyoz halları olduqca azdır.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:58
Bu xəbər 25 Noyabr 2025 18:42 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















