Niyə ədviyyatlar yeməyin sonunda əlavə edilməlidir? Dadı korlayan geniş yayılmış səhv
Milli.az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Bir çox insan düşünür ki, ədviyyatlar yeməkdə nə qədər uzun müddət qaynadılsa, dad bir o qədər zəngin olar. Lakin mütəxəssislər bu yanaşmanın ən çox edilən mətbəx səhvlərindən biri olduğunu bildirir.
Milli.Az xəbər verir ki, praktikada əksər ədviyyatlar xüsusilə də üyüdülmüş olanlar, uzun müddət istiliyə məruz qaldıqda köpüklənir, aromalarını itirir və nəticədə yeməkdə yalnız acı dad qalır.
Ədviyyatların "ruhu" hesab edilən mürəkkəb efir yağları son dərəcə uçucudur və yüksək temperaturun uzunmüddətli təsirinə dözmür. Məsələn, bişirmənin əvvəlində qaynayan bulyona istiot dənələri və ya ətirli istiot əlavə etdiyinizi təsəvvür edin.
Cəmi bir saat ərzində bu ədviyyatlar bütün aromasını verəcək, öz funksiyasını yerinə yetirərək dadı olmayan bir dənəyə çevriləcək. Digər tərəfdən, üyüdülmüş qırmızı bibər və ya zərdəçalın qızğın yağa atılması daha fərqli, lakin eyni dərəcədə mənfi nəticə verir - onlar saniyələr içində yanaraq sousu acılaşdırır.
Mütəxəssislər bildirir ki, sirr ədviyyatları "uzunömürlü" və "tez təsir edən" olmaqla iki qrupa ayırmaqdır. Bişirmənin əvvəlində bütöv mixək, qara istiot dənələri, dəfnə yarpağı və keşniş toxumu əlavə etmək mümkündür.
Lakin kəklikotu, reyhan kimi üyüdülmüş ədviyyatlar maksimum dad və ətir verməsi üçün bişirmənin son 5-10 dəqiqəsində, daha yaxşısı isə yemək tam oddan götürüldükdən sonra əlavə edilməlidir.
Məsələn, bir çimdik üyüdülmüş zirəni qazana deyil, hazır yeməyin üzərinə, birbaşa boşqabda səpməyi sınayın. Tanış dadların necə daha parlaq, təravətli və yeni çalarlarla canlandığını hiss edəcəksiniz.
Bu sadə prinsip demək olar ki, qüsursuz işləyir: yeməyin istiliyi ədviyyatın aromasını üzə çıxarır, lakin onu məhv etməyə vaxt tapmır. Bəzi aşpazların tövsiyəsinə görə, ədviyyatları qızartmaq lazım gəldikdə yanmanın qarşısını almaq üçün onları əvvəlcədən az miqdarda su ilə qarışdırmaq olar.
Əsl kulinariya sehri isə bütün yemək boyu "rəngi səpməkdə" deyil, sənətçi kimi son toxunuşu finalda etməkdə gizlidir. Bu halda yeməyi əlavə duzlamağa da ehtiyac qalmır - ədviyyatların oyatdığı dadlar mükəmməl harmoniya yaradır.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:35
Bu xəbər 17 Dekabr 2025 06:35 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















