Niyə hər gün fıstıq yemək lazımdır? 5 səbəb
Lent az portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Fıstıq (pistasiya) tərkibində əvəzolunmaz amin turşuları, faydalı mono- və çoxdoşmamış yağlar, lif və antioksidantlar olan ən qiymətli qidalar sırasına daxildir.
Lent.az fıstıqla bağlı məlumatları təqdim edir:
Fıstıq bütün dünyada sevilir. Onun xoş, bir qədər şirin dadı bu qozu müxtəlif yeməklərə və qəlyanaltılara ideal əlavəyə çevirir. Üstəlik, o, çox qidalıdır. Pistasiya tam dəyərli zülal mənbəyidir və bütün doqquz əvəzolunmaz amin turşusunu özündə birləşdirir. Bundan başqa, faydalı yağlar, lif və antioksidantlarla zəngindir. Dietoloq, elm magistri Teylor Berqqrenin sözlərinə görə, pistaniyanın gündəlik istifadəsi sağlamlığı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Mütəxəssislər bu qozun orqanizm üçün beş əsas faydasını açıqlayıblar.
1. Qan təzyiqini normallaşdırır
Fıstıq kalsium və maqneziumla zəngindir ki, bunlar sağlam qan təzyiqini dəstəkləyir. Onlar həmçinin kaliumun təbii mənbəyidir. Kalium natriumun təsirini neytrallaşdırır, damarların daha yaxşı işləməsinə və təzyiqin normada qalmasına kömək edir. Həmçinin pistaniyada ürək üçün faydalı fitosterollar və antioksidantlar var. Amerika Ürək Assosiasiyası bildirib ki, pistaniyanın qəbulu sistolik təzyiqin (yuxarı göstəricinin) azalmasına səbəb ola bilər.
2. Göz sağlamlığını yaxşılaşdırır
Pistaniyanın yaşıl və bənövşəyi çalarları lutein və zeaksantin adlı karotinoidlərin olmasına görədir. Bu maddələr gözləri qorumaqda mühüm rol oynayır. Onlar torlu qişada toplanaraq zərərli işığın təsirini azaldır və yaşla bağlı makulyar degenerasiya və katarakta riskini azaldır.
3. Çəkinin idarə olunmasına kömək edir
Tez-tez yayılan mifə baxmayaraq, qoz-fındıq həmişə kökəlməyə səbəb olmur. Araşdırmalar göstərib ki, pistaniyanın istifadəsi artıq çəki ilə əlaqəli deyil. 2021-ci ildə Cambridge University Press-də dərc olunan elmi işdə göstərilib ki, pistaniya çəkinin idarə olunmasında mühüm rol oynayır. Onun zülal və liflə zəngin tərkibi toxluq hissini artırır və artıq yeməyin qarşısını alır. Bundan əlavə, gündəlik 42 qram pistaniya qəbul edən insanların qidalanması daha sağlam olur: onların lif qəbulunun artdığı, şirniyyat istehlakının isə azaldığı müşahidə olunub. Digər tədqiqatlarda isə göstərilib ki, pistaniya ilə qəlyanaltı edən qadınların bel dairəsi yüksək karbohidratlı qəlyanaltı edənlərlə müqayisədə daha kiçik olur.
4. Qanda qlükoza səviyyəsini sabitləşdirir
Şəkərli diabet və ya prediyabeti olan insanlar üçün pistaniya yaxşı seçimdir. Onun tərkibindəki faydalı yağlar, zülal və lif qanda şəkərin səviyyəsini sabit saxlamağa kömək edir, şəkərin sorulmasını ləngidir.
5. Bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir
Fıstıq gündəlik istifadə olunduqda bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdıra bilər. Dietoloq Berqqren qeyd edir ki, 2023-cü ilin icmal araşdırmasına görə, pistaniya bağırsaqda butirat adlı yağ turşusu istehsal edən faydalı bakteriyaların sayını artırır. Butirat isə yoğun bağırsaq hüceyrələri üçün enerji mənbəyidir və həzm sistemi üçün çox önəmlidir.
Kimlərə olmaz?
Fıstıq allergiyası olanlar üçün təhlükəlidir. Əgər digər qoz-fındığa qarşı allergiyanız varsa, pistaniyaya da ola bilər. Ona görə rasionunuza əlavə etməzdən əvvəl həkimlə məsləhətləşin.
4 yaşadək uşaqlar üçün qoz-fındıq boğulma riski yaradır. Onlara yalnız püreyə çevrilmiş formada verilməsi tövsiyə olunur. Həddindən artıq pistaniya yemək həzmsizlik və qarın diskomfortu yarada bilər (lif çox olduğuna görə).
Böyrək daşı olanlar və qanda kalium səviyyəsi yüksək olan şəxslər pistaniya qəbul etməzdən əvvəl həkimlə məsləhətləşməlidirlər. Çünki bu qozun tərkibində oksalatlar var, onlar daşların əmələ gəlməsini sürətləndirə bilər.


