Payızda allergiya:
Icma.az, Azpost portalına istinadən məlumat verir.
Payız mövsümü yalnız gözəl mənzərələr və qızılı yarpaqlar ilə yadda qalmır, həm də allergik reaksiyaların artması ilə diqqət çəkir.
AzPost bildirir ki, həkim-allergoloq, immunoloq Zoya Skorpileva payızda allergiya risklərini izah edib.
Ekspertin sözlərinə görə, qurumuş və tökülmüş yarpaqlarda bakteriyalar aktiv şəkildə çoxalır və bu bakteriyalar allergik reaksiyaları törədə biləcək maddələr ifraz edir. Payızda allergiya mənbələri yalnız yarpaqlarla məhdudlaşmır, həm də polın, müxtəlif otlar və qida məhsulları insan orqanizmində reaksiyalara səbəb ola bilər.
Skorpileva xüsusilə diqqət çəkir ki, payızda tez-tez istehlak olunan pomidor, şirin bibər, badımcan, qarpız, yemiş və müxtəlif giləmeyvələr allergiya yarada bilər. “Ən çox allergik reaksiyalar malınaya rast gəlinir, çiyələk və qarağat nadir hallarda təsir edir,” – deyə həkim qeyd edib.
Həkimin tövsiyələrinə görə, riskin azaldılması üçün meyvə və tərəvəzlər diqqətlə yuyulmalı, istehlak zamanı miqdar və keyfiyyətə diqqət yetirilməlidir. Allergik reaksiyaların simptomları arasında asqırma, bol göz yaşı, burun axıntısı və bəzən hərarətin yüksəlməsi ola bilər. Həmçinin, allergiyanın virus infeksiyasından fərqi onun sürətli və birdən-birə baş verməsidir.
Skorpileva bildirib ki, payız mövsümündə allergik xəstələr diqqətli olmalı, xüsusilə açıq havada tökülmüş yarpaqların çox olduğu yerlərdən ehtiyatla istifadə etməlidir.
Paylaş

