Payızda hansı meyvə tərəvəzlərə üstünlük verməliyik? Ekspertdən açıqlama
Icma.az, Redaktor.az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Artıq payız fəslindəyik və bu dövr həm bədənin mövsümə uyğunlaşması, həm də immunitetin gücləndirilməsi üçün qidalanma baxımından ən vacib fəsillərdən biridir.
Bəs payızda hansı meyvə və tərəvəzlərə üstünlük verməliyik?
Qida eksperti Fərid Səfərov Redaktor.az-a bildirdi ki, payızda bəzi tərəvəz və meyvələrə üstünlük verməliyik:
"Məsələn, balqabaq A və C vitamini mənbəyidir, bağırsaqları təmizləyir, immuniteti gücləndirir. Kələm C və K vitamini ilə zəngindir, bağırsaq florasını qoruyur. Çuğundur qan dövranını yaxşılaşdırır, qaraciyəri təmizləyir. Yerkökü A vitamini və beta-karotinlə zəngindir, göz sağlamlığını dəstəkləyir. Soğan və sarımsaq təbii antibiotikdir, soyuqdəymə və viruslardan qoruyur".

F.Səfərovun sözlərinə görə, payız meyvələri orqanizmi həm vitaminlərlə təmin edir, həm də bədəni qışa hazırlaşdırır:
"Alma, armud, nar və üzüm yemək insanlara tövsiyə olunur. Payızda zülal mənbələrinin qəbulu da vacibdir. Balıq D vitamini ilə zəngindir, bitki çayları isə insanı soyuqdəymədən qoruyur".
Aytəkin TOFİQQIZI


