Pomidordan yayılan infeksiya TƏHLÜKƏSİ
News24 portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
İngiltərədə yayılmış salmonella infeksiyası 100-dən çox insanın xəstələnməsinə, ən azı 14 nəfərin isə xəstəxanaya yerləşdirilməsinə səbəb olub. İngiltərə Sağlamlıq Təhlükəsizliyi Agentliyinin məlumatına görə, bu yoluxmalar əsasən Salmonella Blockley adlı bakteriya ilə çirklənmiş domateslərlə bağlıdır.
News24.az xəbər verir ki, pomidorun yumuşaq və gözenekli quruluşu, onu bakteriyalara qarşı həssas edir. Çiy şəkildə istehlak olunduğuna görə, iç qatında yerləşən mikroblar istiliklə yox edilə bilmir, bu da yoluxma riskini artırır.
Mütəxəssislər pomidor üzərində aşağıdakı əlamətlər varsa, onların qətiyyən yeyilməməsini tövsiyə edir:
Yumşalmış, ezilmiş və ya çökmüş sahələr
Kabuğunda boz-sarı rəng dəyişiklikləri
Yapışqanlıq və pis qoxu
Açıq yara və ya çürük izləri
Salmonella bakteriyası ilə yoluxmuş domates yeyildikdə, əlamətlər adətən 12-72 saat ərzində özünü göstərir. Bunlara ishal, qarın ağrısı, yüksək hərarət, qusma, halsızlıq, baş ağrısı və titrəmə daxildir. Xüsusilə uşaqlar, yaşlılar və immun sistemi zəif olan şəxslərdə xəstəlik daha ağır keçə bilər.
Ən yaxşı qorunma yollarından biri düzgün gigiyena və təmizləmə qaydalarına əməl etməkdir. Pomidorları yeməzdən əvvəl bol su ilə yuyun, qabığında qəribəlik varsa istifadə etməyin. Çiy və bişmiş məhsullar ayrı kəsici alətlərlə hazırlanmalı, əllər isə yeməkdən əvvəl və çiy məhsullarla təmasdan sonra yuyulmalıdır.
Xeyrənsə Piriyeva


