Populyar pəhriz infarktın səbəbidir
Icma.az, Gununsesi saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Gununsesi.info xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, DailyMail-də yer alan xəbərə görə, qırmızı ət, yumurta və yağ kimi heyvan mənşəli qidalar əsasında hazırlanan və karbohidratları tamamilə istisna edən “Ətyeyən pəhriz” son zamanlar sosial mediada böyük maraqla qarşılanır.
Lakin kardioloqlar xəbərdarlıq edir ki, bu pəhrizə riayət edənlər sağlamlıqları baxımından “saatlı bomba” ilə üzləşirlər.
Amerikalı ürək cərrahı doktor Dmitri Yaranov deyir ki, yüksək zülallı pəhrizlər hətta kənardan həddindən artıq fit görünən 35 yaşlı insanlarda infarkt keçirə bilər. Yaranov İnstaqramda 11 milyon dəfədən çox baxılan videoda xəbərdarlıq edir: “Xəstələrim kənardan heykəl kimi görünə bilər, amma damarlarının içi tamamilə fərqli bir hekayəni izah edir”.
Yaranov, atletik bədənə sahib olmağın ürək sağlamlığı üçün kifayət etmədiyini, bədən yağının az olmasının və ya görünən qarın əzələlərinin damarlarda lövhə əmələ gəlməsindən qoruya bilməyəcəyini vurğulayır.
Mütəxəssislərin fikrincə, yalnız heyvan mənşəli məhsullara əsaslanan pəhriz C vitamini və lif çatışmazlığı səbəbindən müxtəlif xəstəliklərin, xüsusən də sinqa və bəzi xərçəng növlərinin inkişaf riskini artırır.
Harvard Universitetinin 40 il ərzində apardığı və 200.000-dən çox insanı əhatə edən araşdırmaya görə, ən çox qırmızı ət istehlak edən şəxslərin ən az istehlak edənlərə nisbətən yüzdə 62 daha çox sağlamlıq riski olduğu ortaya çıxdı. Oksford Universiteti tərəfindən aparılan başqa bir araşdırma göstərir ki, gündə cəmi 50 qram əlavə qırmızı ət istehlak etmək ürək xəstəliyi riskini 18 faiz artırır.
Pəhrizin yüksək doymuş yağ tərkibi xolesterol səviyyəsini artıra bilər, damarları daraldır və damar divarlarında lövhə meydana gəlməsinə səbəb olur, infarkt və insult riskini artırır.
“Əsl sağlamlıq əzələ gücü ilə deyil, damar sağlamlığı ilə ölçülür” deyə həkim Yaranov xəbərdar edir.
Orxan


