Qarpızın bu hissəsini atmayın Faydaları
Medicina saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Yay aylarının vazkeçilməz meyvəsi olan qarpız təkcə təravətləndirici təsiri ilə deyil, həm də faydaları ilə seçilir.
Medicina.az xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, qarpızın qabığına yaxın olan ağ hissəsi ürək-damar sistemi və immun sağlamlığı üçün əhəmiyyət kəsb edir.
Qarpızın ağ hissəsi sitrulin, vitaminlər və vacib antioksidantlarla doludur. Ağ hissənin yeyilməsi ürəkdən əzələ sağlamlığına qədər müxtəlif fayda təmin edir.

Qarpız tərkibindəki 92 faiz su ilə təravətləndirici effekt verir, eyni zamanda A və C vitaminləri, kalium, maqnezium, kalsium və antioksidantlarla dolu bir meyvədir.
Qarpızın qabığına yaxın ağ hissəsində olan sitrulin qan dövranını tənzimləməyə kömək edən amin turşusudur. Damarların genişlənməsini təmin edərək qan təzyiqinin balanslı qalmasını təmin edir. İdmandan sonra əzələ yorğunluğunu azaltma xüsusiyyətinə də malikdir.

Ağ hissə tərkibindəki sitrulin sayəsində ürək-damar sisteminin qorunmasında mühüm rol oynayır. Araşdırmalar göstərib ki, bu amin turşusu qan təzyiqini tənzimləməyə və damarların elastikliyini artırmağa kömək edir.
A və C vitaminləri ilə immuniteti dəstəkləyir, eyni zamanda dərinin nəm balansını qoruyur. A vitamini saç və dəri sağlamlığı üçün təsirli olsa da, C vitamini də dərinin elastikliyində aktiv rol oynayır.
Likopen və beta-karoten kimi antioksidant tərkibi sayəsində uzun müddətdə xərçəng riskini azaldır. Ağ hissə qırmızı hissədən daha az yeyilsə də, bənzər şəkildə antioksidant ehtiva edir.
Aygün
Medicina.az


