Qırmızı ətin çox istifadə edilməsi demans riskini artıra bilər ARAŞDIRMA
Redaktor.az portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Yeni bir araşdırma, qırmızı ət məhsullarını çox istehlak edən şəxslərin demans xəstəliyinə tutulma riskinin daha yüksək olduğunu göstərib.
Redaktor.az xəbər verir ki, Harvard Universitetinə bağlı T.H. Chan Xalq Sağlamlığı Bölümündən tədqiqatçılar, kolbasa kimi qırmızı ət məhsullarını çox istehlak edənlərin demans xəstəliyinə tutulma riskinin daha yüksək olduğunu aşkarlayıb.
Tədqiqatda demans diaqnozu qoyulmamış, orta yaşı 49 olan təxminən 134 min iştirakçı hər 2-4 ildən bir yedikləri qidaları və bu qidaları nə qədər tez-tez istehlak etdiklərini qeyd edən bir qida gündəliyi doldurub. Tədqiqatçılar, iştirakçıları gündəlik qırmızı ət istehlakına görə "az miqdarda istehlak edən", "orta miqdarda istehlak edən" və "çox istehlak edən" olaraq 3 qrupa ayırıblar.
Araşdırma nəticəsində, qırmızı ət məhsullarını "çox istehlak edən" şəxslərin gələcək illərdə demans diaqnozu alma riskinin "az istehlak edənlərə" nisbətən 13% daha çox olduğu məlum olub.
Kənan YUSİF
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:118
Bu xəbər 17 Yanvar 2025 23:33 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















