Qışda niyə daha çox yemək istəyirik? KONKRET
Icma.az bildirir, Konkret.az saytına əsaslanaraq.
Qışda bir çox insan iştahasının artdığını, şirniyyat və doyurucu qidalara olan həvəsinin isə demək olar ki, qarşısıalınmaz hala gəldiyini hiss edir.
KONKRET.az oxu.az-a istinadla xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko “KP.ru”ya müsahibəsində danışıb.
O, qış iştahasını dəf etməyin yollarından bəhs edib.
“Hər şey günəş işığının olmaması, qısa günlər və hətta soyuqla bağlıdır. Ənənəvi olaraq, əcdadlarımız qışda daha çox ət yeməyə başlayırdılar, meyvələrin miqdarını azaldırdılar (bir əsr əvvəl kəndlərdə onlar sadəcə olaraq yox idi)”, – deyə Lyudmila Denisenko bildirib.
Lakin bu istəyi cilovlamaq olar. Həkim qeyd edib ki, kifayət qədər su içmək, zülal və triptofanla zəngin qidalar yemək, tam taxıl çörəyi və meyvə kimi sağlam karbohidratlar, eləcə də brokoli, balqabaq, yerkökü, yaşıl və narıncı bibər kimi rəngli tərəvəzlər yemək kömək edə bilər. Lyudmila Denisenko nahara isti şorba ilə başlamağı, qəhvəyə daha az güvənməyi, fastfuddan çəkinməyi və yeməklərə tez-tez acı ədviyyatlar əlavə etməyi məsləhət görüb. Bunlar toxluq hissi verir və maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:106
Bu xəbər 07 Dekabr 2025 09:24 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















