Qobustanın dəmyə buğda çörəyi
Icma.az xəbər verir, Xalq qazeti saytına əsaslanaraq.
Qobustan ölkəmizin ən böyük taxılçılıq rayonlarındandır. Burada ildə orta hesabla 40 min tondan çox arpa və buğda yetişdirilərək tədarük edilir. Rayon əhalisi sayı 40 min nəfərə yaxın olduğunu nəzərə alsaq, deməli, hər sakinə 1 min tondan çox taxıl düşür.
Bu, yaxşı göstəricidir. Öz əhalisini taxılla təmin edən azsaylı rayonlardandır Qobustan! Təəssüf ki, belə bölgələrimiz çox deyil. Qobustanda taxıl və arpa sahələri əsasən dəmyə torpaqlarda yerləşir. Taxılçılar yaxşı bilirlər ki, dəmyə sahələrdə bol məhsul yetişdirmək heç də asan iş deyil. Bəzən təbiət yağmur sarıdan xəsislik edir. Bir də görürsən ki, həftələrlə göydən yerə bir damla yağış belə düşmür.
Lakin qobustanlı fermerlər çox səriştəlidirlər. Onların çoxu hava şəraitinin əlverişsiz olduğu illərdə belə növbəli əkin üsullarından və zəruri aqrotexniki tədbirlərdən bəhrələndikləri üçün sahələrdə məhsuldarlığın kəskin azalmasına imkan vermirlər. Qobustanda torpağın yaxşı dilini bilən fermerlər çoxdur. Yerli fermerlərin uğuru, ilk növbədə, yüksək reproduksiyalı buğda və arpa toxumlarından istifadə etmələrindən qaynaqlanır.
Məlumdur ki, rayonda fəaliyyət göstərən Qobustan Bölgə Təcrübə Stansiyası seleksiya və toxumçuluq istiqamətində ixtisaslaşıb. Stansiyada hər il 350-400 tona qədər rayonlaşmış elit reproduksiyalı yumşaq buğda, arpa, noxud sortlarının toxumları istehsal olunur və Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin (KTN) bölgüsü əsasında ölkəmizin bir çox dövlət və özəl toxumçuluq təsərrüfatlarına verilir.
KTN rəhbərliyi qobustanlı fermerlərin təcrübəsinin ölkə ərazisində geniş yayılması üçün əməli işlər görür. Bir müddət əvvəl rayonda nazirliyin Aqrar İnnovasiya Mərkəzi, rayon icra hakimiyyəti və Aqrar Xidmətlər Agentliyinin birgə təşkilatçılığı ilə Aqrar Biznes Festivalı və toxum sərgi-satış yarmarkası keçirilib.
Yarmarkada Dağlıq Şirvan iqtisadi rayonunda fəaliyyət göstərən toxum istehsalçıları, eləcə də dövlət qurumları və özəl şirkətlərin nümayəndələri iştirak ediblər. Yarmarka çərçivəsində KTN mütəxəssisləri tərəfindən yaradılan vahid stenddə ölkənin müxtəlif bölgələri üçün sertifikatlaşdırılmış və rayonlaşdırılmış toxum nümunələri nümayiş etdirilib, fermerlərin diqqətinə torpaq və iqlim xüsusiyyətlərinə uyğun toxumların seçilməsinin əhəmiyyəti çatdırılıb.
Bildirilib ki, Dağlıq Şirvan iqtisadi rayonu üzrə “Lider”, “Ləyaqətli-80”, “Yubiley-90”, “Gaudio”, “Maurizio”, “Lucilla” yumşaq buğda sortları, eləcə də “İdra”, “Dəyanətli” və “Finola” arpa sortlarının istifadəsi daha məqsədəuyğundur.
Festival çərçivəsində “EMA Agro” şirkətinin təcrübəli aqronomları fermerlərə “Dənli bitkilərin əkinqabağı mühafizəsi qaydaları” mövzusunda təlim keçiblər. Təlimdə əkindən öncə profilaktik aqrotexniki tədbirlərin görülməsi və məhsul itkisinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldılmasına nail olmağın yolları barədə məlumat verilib.
Festivalda iştirak edən fermerlərdən biri bizimlə söhbət zamanı dedi ki, bu cür festivallar onların bilik və bacarıqlarını artırmağa kömək edir. Bundan başqa, fermerlər dövlətin dəstək proqramları barədə maarifləndirilir ki, bu da, öz növbəsində, taxılçılığın səmərəliliyinə müsbət təsir göstərir.
Bu yerdə bu kiçik yazıya nöqtə qoymaq olardı. Amma bir məqamı yada salmağa ehtiyac duyuruq. O da budur ki, rayonun dəmyə torpaqlarında min bir zəhmət hesabına araya-ərsəyə gətirilən buğdadan hazırlanan çörəyin ətri və dadı, bir başqadır.
M.HACIXANLI
XQ

