Quru meyvələrlə sıyıq nə ilə faydalıdır?
Icma.az, News24 portalına istinadən məlumat yayır.
“Səhər yeməyində quru meyvələrlə sıyıq ürək üçün faydalıdır”.
News24.az xəbər verir ki, bunu terapevt Qalina Yemelyanova deyib.
Süd və quru meyvələrlə sıyıq sağlam səhər yeməyi üçün yaxşı seçim ola bilər.
Yemelyanovanın diqqət çəkdiyi ilk şey qurudulmuş meyvələr olub. Onun sözlərinə görə, təzə meyvələrlə müqayisədə onların tərkibində demək olar ki, su yoxdur, lakin faydalı maddələrin konsentrasiyası bir neçə dəfə artır.
Məsələn, quru ərik ürəyə faydalı olan kalium tərkibinə görə rekordçudur, kişmiş damar sağlamlığı üçün vacibdir, əncir isə tərkibində yüksək kalsium olduğuna görə sümüklərin möhkəm olması üçün lazımdır.
Eyni zamanda terapevt qurudulmuş meyvələrin çox olmasının təhlükəli olduğunu, tərkibində çoxlu şəkər olduğunu vurğulayıb. Onun fikrincə, onları səhər yemək və sıyığa 25-50 qramdan çox olmayan əlavə etmək yaxşıdır. “Quru meyvələrin tərkibində olan üzvi turşular mədə şirəsi və öd əmələ gəlməsinə kömək edir. Bunun sayəsində səhər yeyilən qida daha yaxşı mənimsənilir”, – həkim qeyd edib.
Mütəxəssis əlavə edib ki, bəzən qurudulmuş meyvələri pəhrizdən tamamilə çıxarmaq lazımdır. Məsələn, mədə-bağırsaq xəstəliklərinin kəskinləşdiyi dövrlərdə onları yeməmək daha yaxşıdır və xroniki böyrək xəstəlikləri zamanı çox vaxt quru ərikdən imtina etmək tövsiyə olunur./Medianews.az

