Sağlam qidalanma və qanazlığı arasında əlaqə nədir?
Icma.az, Saglamolun saytına istinadən bildirir.
NAZİRLİYİN EKSPERTİ AÇIQLAYIR
Payız-qış mövsümündə meyvə-tərəvəzlərdə olan bir çox vitamin və mikroelementlər ilə qanazlığı aradan qaldırmaq olar.
Bunlardan ən vacibləri dəmir elementi, sianokobolamin (vitamin B12) və Fol turşusudur (vitamin B9). Təbiətdə bunların hər biri bitki və heyvani mənşəli qidalarda rast gəlinir.
Əlbəttə ki, hər bir meyvə-tərəvəz öz mövsümünə uyğun olaraq istifadə edilməlidir.
Bu fikirləri Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-eksperti, hematoloq Şəhla Şabanova sehiyye.gov.az saytına müsahibəsində deyib.
Vitamin B9 ilə zəngin olan qidalara
Ispanaq, pazı kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər Avokado Kələmdən müxtəlif növlər Nar Portağal və digər sitrus meyvələri Lobya, noxud, mərcimək aiddir.Vitamin B12 isə, əsasən heyvan mənşəli qidalarda tapılır, məsələn:
Ət (xüsusilə qırmızı ət) Balıq Yumurta Süd və süd məhsullarıSəhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-eksperti, hematoloq Şəhla Şabanova sağlam olmayan qidalanmanın qan azlığına təsirindən də danışıb.
Balanslaşdırılan qidalanma sağlam yaşamın təməl daşıdır. Zülal, karbohidrat, yağ tərkibli, eləcə də vitamin və mineral ehtiyacını qarşılayan qidalanma immun sistemi gücləndirir, bir çox xəstəliyin qarşısını alır. Bu səbəbdən də kiçik yaşlardan etibarən gündəlik qidalanma vərdişlərinə fikir vermək vacibdir.
Saglamolun.Az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:107
Bu xəbər 28 Yanvar 2025 14:15 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















