Səhərlər heç vaxt bu qidaları yeməyin! Mədəbağırsaq həkimi
Olke.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Məşhur qastroenteroloq Dr. Alan Dezmend səhərlər yeməkdən imtina etdiyi və xərçəngə səbəb olan qidaları açıqlayıb.
Ölkə.Az xarici KİV-ə istinadla həmin qidaların siyahısını təqdim edir:
“Səhər saatlarında bədənimizin sağlamlığını qorumaq üçün yeməyə necə başladığımız çox vacibdir.
Kolbasa, sosiska və bu kimi emal edilmiş ət məhsulları hər il təxminən 644 min insanın ölümünə səbəb olur. Bu məhsullar təkcə həzm sistemimizin sağlamlığını təhdid etmir, həm də ürək xəstəlikləri və şəkərli diabet riskini və s. ciddi şəkildə artırır”.
Sağlamlığa zərərləri
Xərçəng riski: Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı emal edilmiş ət məhsullarını (kolbasa, sosiska və s.) ”mütləq kanserogen” kimi təsnif edir. Bu qidanın xüsusilə kolon, düz bağırsaq və mədəaltı vəzi xərçəngləri ilə əlaqəli olduğu bildirilir.
Piylənmə riski: Emal edilmiş ətlər ümumiyyətlə, yüksək kalorili və qida dəyəri baxımından aşağıdır. Bu, çəki artımına və piylənməyə səbəb ola bilər.
Bağırsaq sağlamlığı problemləri: Bu ətlərdə yüksək duz miqdarı bağırsaq sağlamlığına mənfi təsir göstərərək qəbizlik və həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
Ürək xəstəliyi riski: Emal edilmiş ətlər yüksək miqdarda doymuş yağ və natrium ehtiva edir. Ürək xəstəliyi, yüksək qan təzyiqi və insult riskini artırır.
Billurə Yunus
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:154
Bu xəbər 16 Dekabr 2024 22:03 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















