Icma.az
close
up
RU
Şəkər və duzun dadı harada qaldı? Vərdişlərimizin gizli təsiri

Şəkər və duzun dadı harada qaldı? Vərdişlərimizin gizli təsiri

Icma.az, GlobalInfo portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.

Globalinfo.az-a danışan qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Ağa Salamov bildirib ki, çoxları duzun keyfiyyətinin aşağı olmasını və ya mənşəyi bilinməyən maddələrdən hazırlanmasını əsas gətirir. Bu səbəbdən onun dadının olmamasından şikayətlənir. Lakin bu, çox nadir hallarda baş verir:

“Məsələ ilə bağlı geniş araşdırmalar aparılır və Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən məhsullar mütəmadi olaraq yoxlanılır. Əgər bir məhsulun sertifikatı varsa, bu, onun müəyyən standartlara uyğun istehsal edildiyini göstərir. Təbii ki, seçim edərkən məhsulun sertifikatına və istehsalçı şirkətə diqqət yetirilməlidir. Bəzən mütəxəssislər deyirlər ki, guya duza müxtəlif qatqılar əlavə olunur. Bəli, biz də süfrə duzunun həddindən artıq istifadəsini tövsiyə etmirik. Çünki bu duzlara axıcılığı artırmaq, rəngi qorumaq və görünüşünü yaxşılaşdırmaq üçün müəyyən qatqı maddələri əlavə olunur. Bunlar qadağan olunmuş səviyyədə deyil, lakin mütəmadi istifadəsi orqanizmə zərər verə bilər. Həmin qatqılar duzun dadına birbaşa təsir etməsə də, onun təbii tərkibini dəyişdirməsi mümkündür”.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, bir insan gündə təxminən 5-20 qram arası duz qəbul edə bilər:

“Dadın hiss olunmaması problemi duzun keyfiyyəti ilə yox, insanların qida vərdişlərinə bağlıdır. Çoxları deyir ki, əvvəllər duzun dadı vardı, indi yoxdur. Bu gün bir çox insan qaya duzundan uzaqlaşdırılır, deyilir ki, guya dəniz duzu daha faydalıdır. Bu, doğru deyil. Əksinə, qaya duzlarında daha çox mineral olur. Ən yaxşısı budur ki, insanlar qaya duzunu alıb özləri üyütsünlər və istifadə etsinlər. Çünki onun mineral tərkibi daha zəngindir. Ancaq yenə də qeyd etmək lazımdır ki, duzun dadının olmamasının səbəbi başqadır. 30-35 il əvvəl insanlar daha çox ev yeməkləri yeyərdi, yalnız günorta və axşam yeməklərində müəyyən qədər duz istifadə olunardı. İndi isə vəziyyət tam fərqlidir. İnsanlar başdan-ayağa fast foodla qidalanır: kartof qızartmaları, nageslər, müxtəlif qəlyanaltılar və sair. Bunların da hamısında həddindən artıq duz olur. Məsələn, kartofa lazım olandan iki dəfə artıq duz əlavə edilir ki, daha ləzzətli olsun. Beləliklə, insanlar çox duzlu yeməyə öyrəşir və evdə adi yeməklərə duz vuranda artıq onun dadını hiss etmirlər. Bu, bir növ alışqanlığa çevrilib”.

Ağa Salamov insanlara müraciət edib:

“Orqanizm artıq daha çox duz tələb edir. Bu vərdişi qırmaq üçün fast fooddan uzaqlaşmaq, restoranlarda daha az qida qəbul etmək lazımdır. Milli mətbəximizdə isə duz miqdarı balanslıdır və bu da sağlamlıq baxımından daha faydalıdır. Sadəcə bir dəfə fast foodda və bir dəfə milli yeməkdə eyni xörəyi yeyin, fərqi dərhal hiss edəcəksiniz. Hazırda insanlar həm duzlu, həm də şirin yeməklərə çox meyllidirlər. Şəkərli məhsullar, un məmulatları və fast food məhsullarını çox istehlak etdikləri üçün orqanizm artıq daha az duzla qane olmur. Məsələn, 200 qramlıq bir yeməyə 2 qram duz yetərlidirsə, insanlar 5 qram duz əlavə etdikdə dadını normal sayırlar. Əlbəttə, bazarda bəzən duza nişasta və ya digər maddələr qatıldığı hallar olur. Məsələn, sümük tozu və s. Lakin qeyd etmək lazımdır ki, sertifikatı olan məhsullar dövlət nəzarətindədir və bu cür halların qarşısı alınır. Ona görə də insanlar mümkün qədər yerli istehsal olan, xüsusilə də Naxçıvan duzuna üstünlük verməlidirlər”.

Zaira Akifqızı
Globalinfo.az

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:113
embedMənbə:https://globalinfo.az
archiveBu xəbər 11 Sentyabr 2025 21:05 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Bakıda içməli su yola axır: Taxta parçaları veriblər ki, boru partlayanda içinə salın

27 Oktyabr 2025 01:56see232

Son çempion məğlubiyyətləri sıralayır

26 Oktyabr 2025 21:44see225

Zəlzələ səbəbindən Balıkesirdə məktəblərdə bir günlük tətil elan olundu

28 Oktyabr 2025 02:51see195

Alişan Uzak şehir in setində FOTOLAR

27 Oktyabr 2025 06:32see194

Qırmızı kələmin üç əsas sağlamlıq faydası müəyyən edilib...

27 Oktyabr 2025 23:25see189

Sözün işığında yaşayan insan

28 Oktyabr 2025 08:28see170

Buğdanı cücərdib istifadə etsəniz, möcüzəni görəcəksiniz

26 Oktyabr 2025 22:30see162

Çin sahillərində gəmilər toqquşdu 2 nəfər itkin düşdü

26 Oktyabr 2025 16:57see154

Söküntü zamanı ədalətli kompensasiya: Beynəlxalq təcrübə və Azərbaycan reallığı

27 Oktyabr 2025 15:40see146

Payızda bu qidalar immuniteti gücləndirir

27 Oktyabr 2025 04:04see137

“Qəzzanın İsrail seçkilərinə təsiri: müharibədən sonra siyasi xəritə necə dəyişir?“ İsrail mətbuatı

26 Oktyabr 2025 20:55see135

Siyasətlə evi isidə bilmərik Siyarto

26 Oktyabr 2025 20:40see132

Tbilisinin mərkəzində müxalifət yürüş mitinq keçirir

26 Oktyabr 2025 21:00see132

Çipli nömrələrə son Yeni nömrələr çipsiz verilir

27 Oktyabr 2025 23:41see131

Osimhen Okan Buruka təriflədi: Onun rəhbərliyi altlnda oynamaqdan çox məmnunam

27 Oktyabr 2025 00:39see130

Karvan Yevlax Elşad Əhmədova tapşırılır? Dəqiqləşdi

28 Oktyabr 2025 06:16see130

Zelenski: Tramp Ukraynada hazırkı cəbhə xəttində hərbi əməliyyatların dayandırılması ilə razıdır

27 Oktyabr 2025 01:21see129

Tarixin ən məşhur qırılmaz kodlarından birinin həlli tapıldı...

26 Oktyabr 2025 21:54see129

Türkiyədə güclü zəlzələ İstanbulda da hiss edildi

28 Oktyabr 2025 00:14see125

“Komanda üçün fərqi yoxdur Bakıda çıxış edirik, yoxsa Gəncədə” Marian Kolevin ə MÜSAHİBƏSİ

27 Oktyabr 2025 13:22see121
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri