Səkkiz növ xərçəng riskini artıran məhsul hansıdır?
Icma.az, Olke.az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
"Emal olunmuş ət xərçəng riskini yüksəldir".
Ölkə.az xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, bunu onkoloq Anaum Maksud deyib.
Onun sözlərinə görə, səkkiz növ xərçəngin qarşısını almaq üçün rasiondan bir məhsul mütləq çıxarılmalıdırsa, bu, emal olunmuş ətdir:
“Emal olunmuş ət məhsullarından uzaq durmaq lazımdır, çünki bu məhsulların tərkibində nitrozaminlər var – bu maddələr güclü kanserogen (xərçəng yaradan) hesab olunur. Onlar ağciyər, beyin, qaraciyər, böyrəklər, sidik kisəsi, mədə və sinusların xərçəngi ilə əlaqələndirilir”.
Həkimin sözlərinə görə, emal olunmuş ət məhsulları həmçinin yoğun bağırsaqda bədxassəli şişlərin yaranma riskini artırır. Bu xəstəlikdən qorunmaq üçün o, gündəlik qidalanmada liflə zəngin məhsullara üstünlük verilməsini, müntəzəm fiziki aktivliyi və çəkiyə nəzarəti tövsiyə edir. Həkim bu baxımdan Aralıq dənizi pəhrizini ən uyğun seçim kimi göstərir. Bu pəhriz əsasən bitki mənşəli qidalardan və faydalı yağlardan ibarətdir.
Həmidə İbrahimova


