Şirin içkilər depressiya riskini artırır
Icma.az, Redaktor.az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Şirin içkilərin müntəzəm istehlakı depressiya riskini 14 faiz, şəkər əvəzediciləri olan içkilərin istehlakı isə 23 faiz artırır.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Aleksandra Brevnova jurnalistlərə açıqlamasına məlumat verib.
“180 mindən çox insanın iştirak etdiyi son araşdırma göstərdi ki, 60 yaşa qədər şirin içkilərin müntəzəm istehlakı depressiya riskini 14 faiz artırır. Süni dadlandırıcılar olan içkilərin qəbulu isə depressiya riskini 23 faiz artırır. Bu araşdırmanın nəticələrinə görə, təbii şirələr və kofe depressiya və depressiv pozğunluqlarla hər hansı bir əlaqəni göstərməyib,” - deyə həkim bildirib.
Brevnova həmçinin xəbərdarlıq edib ki, şirin içkilər bir sıra digər ciddi xəstəliklərə, o cümlədən 2-ci tip diabetə səbəb ola bilər.
Həkimin sözlərinə görə, bu cür içkilər yüksək kalorili olur və onların müntəzəm istehlakı hiss olunmadan çəki artımına gətirib çıxara bilər.
“Şəkərin süni dadlandırıcılarla əvəz edilməsi kaloriliyi azaltsa da, digər mənfi sağlamlıq nəticələrinə səbəb ola bilər. Süni şirinləşdiricilər bağırsaq mikroflorasının pozulması, ürək-damar xəstəlikləri, 2-ci tip diabet, tromboz və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir,” - deyə mütəxəssis əlavə edib.
Aytəkin TOFİQQIZI


