Süd məhsulları gözlənilməz sağlamlıq faydaları gətirir...
Sia Az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
...Britaniya və Hindistan alimlərinin apardığı yeni araşdırma nəticəsində müəyyən edilib ki, orta səviyyədə süd məhsulları istehlakı ciddi vegan pəhrizindən daha yaxşı qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirə bilər.
SİA-nın məlumatına görə, bununla bağlı nəticələr Clinical Nutrition jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda 14 gün ərzində iki fərqli diyetə əməl edən 30 sağlam yetkin iştirak edib. Bir qrup lakto-vegetarian pəhriz - bitki qidaları və süd məhsulları, digəri isə soya südü və tofu kimi bitki əsaslı süd əvəzediciləri ilə ciddi vegan pəhrizinə riayət edirdi.
Hər iki variantın kalori və makronutrient tərkibi eyni idi. Hər bir iştirakçı hər 15 dəqiqədən bir dəyişiklikləri qeyd edən davamlı qlükoza monitorinq sensoru ilə təchiz edilmişdir. Bu, gün ərzində şəkərin dəyişməsini yüksək dəqiqliklə izləməyə imkan verdi.
Məlum olub ki, süd məhsulları istehlak edənlərin qan şəkəri orta hesabla daha aşağı və daha stabildir. Onların qanında, həmçinin yağların istifadəsinə və oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edən bir maddə olan asetilkarnitinin daha yüksək konsentrasiyası aşkar edilmişdir.
Digər tərəfdən, vegan qrupu, həddindən artıq olduqda, qlükozanın udulmasına mane ola biləcək bir amin turşusu olan fenilalanində artım göstərib.
Müəlliflər, tapıntıların Hindistan kimi 2-ci tip şəkərli diabetin yüksək göstəriciləri olan ölkələr üçün xüsusilə əhəmiyyətli olduğunu, araşdırmanın 101 milyon insanın artıq şəkərli diabetə, 136 milyon insanın isə prediabetə malik olduğunu müəyyən etdiyini söyləyirlər.
Müəlliflər vurğulayırlar ki, həm veqan, həm də lakto-vegetarian pəhriz sağlam həyat tərzinin bir hissəsi ola bilər, lakin süd məhsullarından tamamilə imtina etmək həmişə gözlənilən metabolik effekti vermir.
Nazlı Almuradova

