Toyuq əti xərçəngə SƏBƏB OLA BİLƏR
News24 saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
İtaliyanın Milli Qastroenterologiya İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, həftədə 300 qramdan çox toyuq ətini müntəzəm olaraq istehlak etmək həzm sistemi xərçəngi riskini artırır.
News24.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Nutrients jurnalında dərc olunub.
Tədqiqat zamanı mütəxəssislər 20 il ərzində toplanmış və 50 yaşdan yuxarı təxminən beş min insanın sağlamlığı və qidalanması haqqında məlumatları təhlil ediblər. Alimlər müəyyən ediblər ki, həftədə dörd porsiyadan (300 qram) çox quş əti istehlak edən insanların mədə-bağırsaq traktı xərçəngindən ölüm riski, həftədə bir porsiyadan az istehlak edənlərlə müqayisədə iki dəfə yüksək olub.
Bundan başqa, belə qidalanma vərdişi olan insanlar qaraciyər, mədəaltı vəzi, öd kisəsi və düz bağırsaq xərçəngi inkişafı baxımından da risk qrupuna daxil olublar. Həmçinin, toyuq ətinin çox istehlakı ümumi ölüm riskinin 27% artması ilə əlaqələndirilib.
Bu risklər xüsusilə kişilər arasında daha yüksək olub, lakin bunun səbəbləri hələ tam aydın deyil. Mümkün izah kimi kişilərlə qadınlar arasındakı hormonal fərqlər və kişilərin adətən daha çox ət istehlak etməsi göstərilir.
Alimlər ehtimal edirlər ki, toyuğun yüksək temperaturda bişirilməsi zamanı yaranan zərərli kimyəvi birləşmələr hüceyrələrə ziyan vuraraq xərçəngin inkişafına səbəb ola bilər.
Məryəm İlhamqızı

