Tünd şokalad bu riskli xəstəliyin qarşısını alır ARAŞDIRMA
Sfera.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Qərb alimlərinin apardığı araşdırmanın nəticələrinə əsasən, tünd şokoladı yemək 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azaldır.
Sfera.az xəbər verir ki, bu barədə “The New York Times” nəşri ABŞ-də aparılan yeni araşdırmaya istinadən yazıb.
Tədqiqat aparanlar 1990-cı ildən 2023-cü ilin sonuna qədər tünd şokalad istehlak edən şəxslərin tibbi analizərini araşdırıblar. Araşdırmaya əsasən, həftədə ən azı beş porsiya tünd şokolad istehlak edənlərin həftədə bir dəfədən az tünd şokolad istehlak edənlərə nisbətən 2-ci tip diabetə tutulma riski 21 faiz azdır. Alimlər müəyyənləşdirib ki, tünd şokolad daha çox kakaoya sahib olduğundan, onun sağlamlığa təsiri digər şokaladlara nisbətən güclüdür.
Kakao antioksidan və iltihab əleyhinə təsir göstərən və qan damarlarını açmağa kömək edə bilən lif və flavonoidlərlə zəngin olan paxla ekstraktıdır. Bəzi kiçik qısamüddətli klinik sınaqlar da göstərir ki, tünd şokolad və ya kakao yemək qan təzyiqini aşağı sala, insulinə həssaslığı və insulin müqavimətini yaxşılaşdıra bilər ki, bunun da hər ikisi 2 tip diabetin inkişaf riskinə təsir göstərir.
Bununla belə, alimlər bildirib ki, tünd şokolad şəkərli diabetin qarşısının alınması üçün "sehrli həb" hesab edilməməlidir.
Vasif
Sfera.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:93
Bu xəbər 05 Dekabr 2024 13:43 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















