Tünd şokolada bu səbəbdən üstünlük vermək lazımdır
Icma.az, Redaktor.az portalına istinadən məlumat yayır.
Atlas Klinikasının dietoloqu və profilaktik tibb üzrə mütəxəssisi Anastasiya Efimova şokolad həvəskarlarına onu daha sağlam şəkildə istehlak etməyin yollarını və alternativ seçimləri açıqlayıb.
Redaktor.az xəbər verir ki, onun fikirləri "Arqumenty Fakty" nəşri tərəfindən yayımlanıb.
Mütəxəssis ilk növbədə, tünd şokolad seçməyi tövsiyə edir. Belə ki, tərkibində kakao faizi nə qədər yüksəkdirsə, bir o qədər az şəkər və daha çox antioksidant olur.
“Üstəlik, tünd şokoladın zəngin dadı sayəsində ondan südlü şokolada nisbətən daha az yeyəcəksiniz”, - deyə həkim bildirib.
Dietoloq gün ərzində iki-üç kiçik “kvadrat” şokoladdan çox yeməməyi və onu nahardan sonra qəbul etməyi tövsiyə edir. O həmçinin şokoladı yeganə desert kimi qəbul etməməyə çağırır, çünki müxtəlif qidalanma qida asılılığının qarşısını almağa kömək edir.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, şokoladı meyvə ilə əvəz etmək mümkündür bu, yalnız şirinliyə olan istəyi yatırmır, həm də orqanizmi lif, vitamin və antioksidantlarla təmin edir.
Onun fikrincə, şirin yemək arzusu yaranmazdan əvvəl gündəlik rasiona meyvə əlavə etmək sağlam bir vərdiş ola bilər.
Şokolad üçün digər alternativlərə zərdab proteini izolatı (şokolad aromalı), keçiboynuzu tozu (karob) və ev şəraitində hazırlanmış bişmiş məhsullar daxildir. Evdə bişirmək şəkər və yağ miqdarına nəzarət etməyə imkan verir.
Aytəkin TOFİQQIZI


