Ürəyi qorumaq üçün səhər yeməyində nə yeməliyik?
Icma.az, Azpost portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Ürək sağlamlığını qorumaq və xolesterolu aşağı salmaq üçün səhər qida rasionunuza yüksək lifli qidalar daxil etmək xüsusilə vacibdir.
AzPost bildirir ki, bu barədə amerikalı kardioloq Leonard Pianko bildirib. Onun sözlərinə görə, lif yalnız xolesterolu aşağı salmağa kömək etmir, həm də qan təzyiqini tənzimləyir ki, bu da ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
İdeal səhər yeməyində bədəni səhər üçün vacib qida maddələri və enerji ilə təmin edən tam taxıllar, təzə meyvələr və tərəvəzlər olmalıdır.
Bundan əlavə, ürəyin fəaliyyətini qorumaq üçün kifayət qədər protein qəbul etmək vacibdir. Yumurta, balıq və qoz-fındıq əla mənbələrdir, ürəyi də daxil olmaqla əzələləri gücləndirməyə və normal metabolik prosesləri təşviq etməyə kömək edir.
Barselona Universitetinin alimləri həmçinin zeytun yağı kimi soyuq preslənmiş bitki yağlarının 45 yaşdan yuxarı insanlar üçün faydalarını qeyd edirlər. Bu yağlar qan damarlarını qoruyan və xolesterol səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edən tək doymamış yağlar və antioksidantlarla zəngindir.
Yadda saxlamaq vacibdir: hər hansı əhəmiyyətli pəhriz dəyişiklikləri etməzdən və ya yeni qidalar təqdim etməzdən əvvəl, fərdi sağlamlıq ehtiyaclarınıza əsasən optimal yemək planını müəyyən etmək üçün həkim və ya diyetoloqla məsləhətləşin.
Paylaş
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:77
Bu xəbər 23 Oktyabr 2025 16:27 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















