Xərçəngdən qorunmaq üçün səhərlər bunu yeyin
Icma.az, Pravda.az saytına istinadən bildirir.
Dünyanın bir çox bölgəsində yetişən kətan toxumunun faydası saymaqla bitmir.
Pravda.az bildirir ki, kətan toxumu unutqanlıqdan xərçəngə, dərinin gözəlliyindən cinsi həyata qədər bir çox sahədə müsbət təsirlər göstərir.
Kətan toxumu antioksidan mənbəyidir
Qəhvəyi və ya qızılı rəngdə olan kətan toxumu Asiya, Amerika və Afrikanın ən ənənəvi ləzzətlərindən biridir. Omega 3, yağ turşuları, Ala, liganlar və liflə zəngin olan kətan toxumu funksional qida qrupuna daxildir. Eyni zamanda, tərkibində bol miqdarda tiamin və maqnezium saxlayan kətan toxumuzəngin C və B6 vitamini, kalium, kalsium, dəmir və natrium mənbəyidir. Təsirli antioksidan olan kətan toxumu bədəni sərbəst radikallardan qoruyaraq xəstəlik riskini azaldır. Həm lifindən, həm də toxumundan istifadə edilən bu möcüzəvi bitkinin toxumundan 45 faiz miqdarında yağ əldə edilir.
Arıqlamaq üçün yaxşı köməkçidir
Pəhriz edənlərin qidalanma proqramından əskik etmədiyi kətan toxumu arıqlamaq üçün olduqca təsirli qidadır. Xüsusilə uzun müddət toxluq hissi yaratdığı üçün arıqlamağa çalışanlar rahat formada istifadə edə bilərlər.
Kətan toxumunun möcüzəvi faydaları
Kətan toxumu tərkibindəki bol miqdarda Omega 3 və Omega 6 sayəsində xolesterolun nəzarət altına alınmasına kömək edir. Eyni zamanda, saxladığı yüksək yağ miqdarı sayəsində yaxşı və pis xolesterolu lazımi səviyyələrdə saxlayır.
Yüksək lif tərkibi sayəsində həzm sistemini dəstəkləyir, qəbizliyə müsbət təsir edir və qəbizliyin yaratdığı narahatlıqları azaldır.
Omega 3 deposu olan kətan toxumu qurumuş göz sindromunu azaldır.
Tərkibindəki Omega 3 sayəsində unutqanlığı müalicəedici xüsusiyyətə malikdir.
Kətan toxumundan əldə edilən yağ, zədələnmiş saç və dırnaqların canlanmasını təmin edir.
Təzyiqin tənzimlənməsinə kömək edir.
Döş və kolon xərçəngi riskini azaldır.
Kətan toxumu çox istifadə edilməməlidir, artıq istifadəsi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Kətan toxumu ət yeməyən şəxslər üçün də əvsizdir, çünki B12 vitamini heyvana məxsus qidalarda mövcuddur, amma kətan toxumu bunun xaricindədir. O, B12 vitamini mənbəyidir və xüsusilə vegeteryanlar üçün uyğun olan və istehlak edilməli qidalardır.
Qeyd: Əzib səhərlər yulafınıza, salatınıza və ya şorbanıza əlavə edə bilərsiniz.
Əminə Bayramova

