Xoşbəxtlik hormonunun səviyyəsini artıran QİDALAR
Icma.az, Bizim media portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzinin qastroenteroloqu Olqa Çistik hansı qidaların bədənin xoşbəxtlik hormonu serotonin istehsal etməsinə kömək etdiyini izah etdi.
Bizim.Media xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, burada triptofan amin turşusu əsas rol oynayır. Bədən serotonini məhz bu amin turşusundan sintez edir.
Lakin triptofan öz-özünə işləmir: beyinə daxil olması və xoşbəxtlik hormonlarına çevrilməsi üçün "köməkçilərə" - B vitaminləri, maqnezium, sink və mürəkkəb karbohidratlara ehtiyac duyur.
"Yağlı balıqlar (qızılbalıq, skumbriya, siyənək) bədəni omeqa-3 və D vitamini ilə təmin edir ki, bu da xüsusilə qaranlıq aylarda vacibdir - dopamin səviyyələrini tənzimləyir və mövsümi yorğunluqla mübarizə aparmağa kömək edir.
Yumurta və süd məhsulları sabit beyin funksiyası üçün vacib olan B12 vitamini və sink təmin edir.
Qoz-fındıq, toxum və tünd şokolad sinir hüceyrələrini qoruyan və stressin öhdəsindən gəlməyə kömək edən maqnezium və antioksidantlar ehtiva edir. Paxlalı bitkilər, yulaf əzməsi və banan serotonin səviyyəsini yumşaq bir şəkildə artırır", - deyə mütəxəssis bildirib. (e-saglam.az)
Bizim.Media
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:103
Bu xəbər 24 Dekabr 2025 02:35 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları


















