Xurmanın bilinməyən zərəri: Belə yeyildikdə zəhərə çevrilir
Icma.az bildirir, News24 saytına əsaslanaraq.
Qış mövsümünün vazkeçilməz meyvələrindən olan xurma A vitamini, lif, zülal, təsir gücü və beta karotinlə zəngin meyvədir. Bədən üçün bir çox faydası olan bu şəfalı meyvənin həddindən artıq istehlakı bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
News24.az xəbər verir ki, xurmanın bir neçə fərqli növü var və onlar ümumiyyətlə toxumasına görə təsnif edilir. Bəzi növlər yetişməmişdən əvvəl bir az acı dad buraxsa da, tam yetişmiş meyvələr yumşaq, şirin və dadlıdır. Bu meyvə çiy istehlak edilə bilər və ya marmelad, jele, desertlər və hətta içkilərdə istifadə edilə bilər.
Bununla belə, tərkibində çoxlu minerallarla yanaşı zəngin C vitamini olan və liflə zəngin olan yetişməmiş xurmanın həddindən artıq istehlakı mədə və həzm sistemində tıxanmaya səbəb ola bilər.
Xurmanın tərkibində tanin və şibuol adlı maddə var. Bu maddələr sonradan orqanizmimizdə sellüloza və zülala çevrilərək mədəmizdə, həzm sistemində, bağırsaqlarımızda pulpa əmələ gətirir. Xarici cisim şəklini alaraq həzm olunmayan yad cisimə çevrilir. Bu maddə bəzən kifayət qədər böyük miqdarda əmələ gələ bilər ki, bu da yığılıb bağırsaq obstruksiyasına, mədə çıxışının tıxanmasına səbəb ola bilər.
Günel Məlikzadə
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:55
Bu xəbər 16 Noyabr 2024 11:23 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















