Yağlı yemək ürək xəstəlikləri riskini artırır ARAŞDIRMA
Cebheinfo portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Çinin Şandunq Universitetinin Qilu Xəstəxanasının alimləri müəyyən ediblər ki, yüksək yağlı pəhriz bağırsaq florasında mənfi dəyişikliklərə səbəb olur, orqanizmdə xroniki iltihabı təşviq edir, ürək xəstəlikləri riskini artırır və immunitet sisteminin pozulmasına səbəb olur.
"Cebheinfo.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "American Journal of Clinical Nutrition" (AJCN) jurnalında dərc olunub.
Tədqiqat yüksək yağlı pəhrizin bağırsaqda üç ailənin və on bir cins bakteriyanın bolluğundakı dəyişikliklərlə əlaqəli olduğunu müəyyən edib. Bu dəyişikliklər selikli qişanın iltihabına səbəb olur ki, bu da immun sistemində əsas rol oynayan molekulların, interleykinlərin səviyyəsinin artmasına səbəb olur. Bu da öz növbəsində infeksiyalar, allergiya, astma, iltihabi və otoimmün xəstəliklər kimi xəstəliklərin riskini artırır.
Tədqiqat, həmçinin yüksək yağlı pəhrizin beyinə, toxunulmazlığa təsir göstərə bilən və piylənmə və kolon xərçəngi riskini artıra bilən mənfi genetik dəyişikliklərlə əlaqəsini təsdiqləyib.
Bundan əlavə, belə bir pəhrizin səbəb olduğu sistemli xroniki iltihab, bədənin müxtəlif xəstəliklərə həssaslığını artıran bir vəziyyət olan metabolik sindromun inkişafında mühüm amil kimi tanınır.
Xəzər
"Cebheinfo.az"
Problemlərinizi bizə yazın, şahidi olduğunuz hadisələri çəkib göndərin
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:155
Bu xəbər 07 Yanvar 2025 10:12 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















