Yaşıl banan xərçəngə yoluxmanın qarşısını alır
Lent az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Bananlar yuxarı həzm sistemi xərçəngi riskini azalda və ümumilikdə onkoloji xəstəliklərin qarşısının alınmasına kömək edə bilər.
Lent.az xarici mətbuata istinadla bildirir ki, lakin burada bir nüans var, bananlar yaşıl olmalıdır.
Yaşıl bananlar niyə belə faydalıdır?
Bu meyvələrdə olan davamlı nişasta unikal lif növüdür; o, nazik bağırsaqda həzm olunmur, əksinə, yoğun bağırsağa keçir, burada fermentasiya olunur və faydalı bakteriyaları qidalandırır. Bu fermentasiya prosesi qısa zəncirli yağ turşuları, o cümlədən butirat istehsal edir ki, alimlərə görə, bu maddələr şişlərin böyüməsinin qarşısını almaqda mühüm rol oynayır.
Davamlı nişasta həmçinin bağırsaq bakteriyalarının öd turşularını necə emal etməsini dəyişə bilər ki, nəticədə DNT-yə zərər verən və xərçəngi təşviq edən öd turşularının səviyyəsi azalır.
Araşdırmanın detalları
Tədqiqat iştirakçılarına təsadüfi qaydada üç müalicə üsulundan biri təyin olunub: gündəlik 600 milliqram aspirin, 30 qram davamlı nişasta. Onlar bu müalicələri iki il ərzində qəbul ediblər və nə iştirakçılar, nə də tədqiqatçılar kimin nə qəbul etdiyini bilməyib (ikiqat kor üsul).
Linç sindromu nədir?
Linç sindromu irsi xəstəlikdir və xeyli sayda xərçəng növünün riskini artırır; təxminən hər 300 nəfərdən birində rast gəlinir. Bu sindromdan əziyyət çəkənlərin 80 faizə qədəri həyatları boyu kolorektal (yoğun bağırsaq) xərçənginə tutulma riski daşıyır. Bundan əlavə, onlarda uşaqlıq, yumurtalıq və digər xərçəng növlərinin də riski artır.
İlk illərdə qruplar arasında xərçəng göstəricilərində ciddi fərqlər müşahidə olunmasa da, epidemioloji məlumatlar aspirinin profilaktik təsirinin daha sonra özünü göstərə biləcəyini göstərirdi. Bəzi iştirakçılar 20 ilə qədər müşahidə edilib.
Uzunmüddətli nəticələr gözlənilməz olub. Davamlı nişasta yoğun bağırsaq xərçənginin göstəricilərini azaltmasa da, Linç sindromu ilə bağlı digər xərçəng növlərinin riskini 50%-dən çox azaldıb.
Xüsusilə, yuxarı həzm sistemi, qida borusu, mədə, öd yolları və mədəaltı vəz xərçəngi üzrə qoruyucu təsir daha qabarıq olub. Davamlı nişasta qəbul edən 463 iştirakçıdan cəmi 5 nəfərdə yuxarı həzm sistemi xərçəngi aşkarlanıb, plasebo qəbul edən 455 iştirakçıdan isə 21 nəfərdə bu xərçəng qeydə alınıb.
Nyukasl Universitetindən professor, qidalanma üzrə ekspert Con Maters bu nəticələrin əhəmiyyətini vurğulayıb. Tədqiqat eyni zamanda aspirinin də faydasını təsdiqləyib. Aspirin qəbul edən iştirakçılarda yoğun bağırsaq xərçəngi riski 50 faiz azalıb.
Davamlı nişastanın digər üstünlükləri arasında uzun müddətli toxluq hissi, qəbizliyin müalicəsi və profilaktikası, xolesterin səviyyəsinin azalması, yoğun bağırsaq xərçəngi riskinin azalması və digər liflərə nisbətən daha az qaz əmələ gətirməsi var; çünki davamlı nişasta yavaş fermentasiya olunur.

