Yayda sağlam qidalanmaqla bağlı mütəxəssisdən vacib MƏSƏHƏTLƏR
Redaktor.az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Yay aylarında temperaturun yüksəlməsi ilə bərabər qidalanma vərdişlərinə də diqqət yetirmək vacibdir. Xüsusilə bədənin maye itkisi sürətləndiyi üçün kifayət qədər maye qəbuluna üstünlük verilməlidir.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə qidalanma və diyeta üzrə müxtəxəssis Hülya Yiğit jurnalistlərə açıqlamasında məlumat verir.
Kafeinli içkilər suyun yerini tutmur. O deyir ki, su içmək çox vacibdir. Əgər sadə su içməyi sevmirsinizsə, suya meyvə dilimləri əlavə edərək həm dadını daha ləzzətli edə, həm də antioksidant qəbulunuzu artıra bilərsiniz.
Havanın isinməsi ilə bədən tərləmə və digər yollarla çoxlu maye itirir. Bu mayenin bərpası üçün su içmək zəruridir. Sadə su içmək çətindirsə, suyunuza meyvə dilimləri əlavə etməklə həm dadını yaxşılaşdıra, həm də antioksidantlar qəbul edə bilərsiniz. Soyuq qəhvə və soyuq çay kimi içkilər su ehtiyacını lazımi səviyyədə qarşılamır. Çay və qəhvə kimi kafeinli içkilərin gündəlik istehlakı Türkiyəyə Özgü Beslenme Rehberi (TÜBER) üzrə 800 ml ilə məhdudlaşdırılmalıdır.
Qidalanmada su tərkibi yüksək olan tərəvəzlər – kabak, xiyar, yaşıl bibər, semizotu kimi – daha çox istifadə olunmalıdır. Eyni zamanda A, C, E kimi antioksidant vitaminlərlə zəngin su tərkibli qarpız, yemiş, üzüm, şaftalı kimi meyvələr də menyuya daxil edilməlidir. Lakin bu meyvələrin şəkər səviyyəsi yüksək olduğundan istehlak miqdarına diqqət etmək lazımdır.
Susuzluğun artmaması və bədənin ödem tutmaması üçün duz istifadəsi məhdudlaşdırılmalıdır. Xüsusilə restoranlarda hazırlanan yeməklərin duz və yağ miqdarı evdə hazırlananlardan daha yüksək ola bilər. Buna görə də hazır souslar, mayonezli və kremli yeməklərin istifadəsi azaldılmalıdır.
Yay aylarının sevimli dadı olan dondurma da isti havalarda istehlak edilə bilər. Lakin dondurma seçərkən keyfiyyətli olanlar üstünlük verilməlidir. Keçi südü və salep ilə hazırlanan Maraş dondurması uyğun porsiyada seçilə bilər. Şəkərsiz, əlavə tatlandırıcı istifadə edilmədən hazırlanan meyvə sorbeleri və dondurulmuş meyvəli yoqurtlar həm mağazalarda asanlıqla tapılır, həm də evdə rahatlıqla hazırlana bilər. Bu cür məhsullar dondurma və soyudulmuş qəlyanaltı tələbatını qarşılamaq üçün yaxşı alternativdir.
Süd məhsulları, ət, toyuq, balıq kimi qidalar, xüsusilə yayda mikrobial çirklənmənin və qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq üçün düzgün temperaturda saxlanmalı, uzun müddət açıqda qalmamalıdır. Pilav, makaron, ağ çörək kimi qlisemik indeksi yüksək karbohidratlar yerinə siyez bulquru, orqanik tam buğda çörəyi, noxud, yaşıl mərci kimi bişmiş paxlalılarla hazırlanan salatlar seçmək yay aylarında həyat keyfiyyətinizi artıracaq.
Xədicə BAXIŞLI


