Yeməyimizə zəhər qatan kimlərdir? Kütləvi qırğı silahı kimi qida...
Icma.az, GlobalInfo portalına istinadən məlumat verir.
Ötən gün Şəmkirdə baş verən kütləvi zəhərlənmə hadisəsi narahatlıqları artırıb. Məlumata görə, 20 nəfər eyni kafedə yedikləri dönərdən zəhərləniblər. Aralarında yeniyetmələrin də olduğu şəxslərin bəziləri müayinədən sonra evə buraxılsa da, bir neçəsinin müalicəsi davam etdirilir.
Bundan əvvəl Tovuzda da dönərdən zəhərlənmə halları qeydə alınıb. Həmçinin zaman-zaman ölkənin müxtəlif yerlərində bənzər hadisəyə rast gəlinir.
Bunun qarşısının alınması üçün nə kimi tədbirlər görülməlidir? Dönərxanalara nəzarət və yoxlama işləri həyata keçirilmir?
Globalinfo.az-a danışan qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Ağa Salamov deyib ki, qida zəhərlənmələri, xüsusilə də dönərdən qaynaqlanan hallar, əsasən soyuq və isti qida zəncirinin qorunmaması, ətin düzgün bişirilməməsi və saxlanma şəraitinin standartlara cavab verməməsi səbəbindən baş verir:
“Ət məhsullarının mənşəyi və baytar nəzarəti sertifikatının olub-olmaması mühüm şərtdir. Müəssisənin ətləri hansı yolla əldə etməsi də önəmlidir – ya öz nəqliyyatı ilə isti zəncirdə, ya da soyuducu ilə təchiz olunmuş maşınlarda (soyuq zəncirdə).
Ağa Salamov
Çiy ət, toyuq və balıq kimi riskli məhsullar yalnız soyuducu vasitələrlə daşınmalı, müəssisəyə həmin qaydada təqdim olunmalıdır. Təqdimat zamanı ət dərhal bişirilməli və ya soyuducuda saxlanmalıdır. Dönərxanalarda soyuducu avadanlığının olması, emal otaqlarının temperaturunun normaya uyğunluğu, şişə taxılma prosesinin vaxtında aparılması əsas tələblərdəndir. Ən ideal halda dönər müəssisələri əti artıq şişə taxılmış vəziyyətdə almalıdır. Bununla yanaşı, gətirilən məhsulların sertifikatla təsdiqlənməsi mütləqdir ki, sonradan problem yarandıqda Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi məhsulun mənbəyini asanlıqla yoxlaya bilsin”.
Ekspert qeyd edib ki, zəhərlənmələrin digər səbəbi isti zəncirdə emal zamanı yarana bilər:
“Müştəri sıxlığı zamanı dönərin tam bişmədən verilməsi nəticəsində, xüsusilə toyuq dönərində, Salmonella bakteriyasının çoxluğu səbəbindən zəhərlənmə riski yüksəlir.
Bundan əlavə, çarpaz çirklənmə də böyük təhlükədir. Dönərxanada səthlərin və avadanlıqların təmizlənməməsi, bıçağın dezinfeksiya olunmadan həm çiy, həm də bişmiş ətə toxunması, soyuducuda toyuq və mal ətinin birlikdə saxlanması qida təhlükəsizliyini ciddi şəkildə pozaraq zəhərlənmələrə yol açır”.
Ləman İmran
Globalinfo.az


